BiH ima najnižu cijenu benzina u regiji, Slovenija ima najskuplje gorivo

Bosna i Hercegovina ima najeftinije cijene naftnih derivata u regiji, a najskuplje gorivo je u Sloveniji, pokazuje analiza koju je uradio Coface, izvještava Indikator.ba.

Cijena litra benzina u BiH je 0,90 eura, pri čemu je osnovna cijena 0,47 eura, a ostatak čine akciza koja iznosi 0,31 eura i PDV 0,12 eura.

Poslije BiH najjeftiniji benzin ima Makedonija, gdje litar benzina košta 1,00 euro, a učešće akcize u cijeni više je nego u BiH i iznosi 0,35 eura.

U Srbiji je cijena benzina 1,19 eura, pri čemu je učešće akcize 0,45 eura.

Najskuplje cijene benzina u regiji imaju Crna Gora, Hrvatska i Slovenija.

Litar benzina u Crnoj Gori košta 1,22 eura, pri čemu je učešće akcize 0,53 eura, u Hrvatskoj je cijena 1,24 eura uz učešće akcize od 0,52 eura, dok je
u Sloveniji cijena 1,25 eura, a učešće akcize u cijeni je 0,56 eura.

Bosna i Hercegovina ima najnižu cijenu litra benzina ako se posmatra šira regija jugoistoka Europe, uključujući i Bugarsku, Rumuniju i Grčku.

Ova potonja, koja je i članica EU, ima najveću cijenu koja iznosi 1,5 eura po litru, a učešće akcize u cijeni je 0,67 eura.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Vi poredite Sloveniju sa BiH?? Zašto onda niste uračunali i Austriju? Slovenija je razvijenija 100 puta od BiH i imaju visok standard tako da je njima gorivo jeftinije nego nama. A i Slovenija je u srednjoj europi, nije na balkanu.. Osim toga sve zemlje koje ste naveli imaju bolji standard od BiH tako da je u nas gorivo najskuplje!!

  • Testiraju puls naraoda,oce da poskupe gorivo za 20-30 feninga a nemaju nacina! Puste milijarde maraka sto smo platili kroz registraciju vozila za izgradnju auto cesta otisle u 3 p.m! Moj narode nedaj se vise sisat ili prti odavde pa nek sami sebe oni deru,m….. Im lopovsku vise,da covjek nevjeruje!

  • Ma daj koja usporedba,izracunaj koliko litara benzina more kupit radik za satnicu u njemacko i bih,pa to usporedi.U njemackoj moza za prosjecnu satnicu moze kupit 8 liitara,a u bih 3 litra pa to proracunaj,znam jer sam tsmo i radim.Bih je najskuplja zemlja u rrgiji nista ne nudi a pljacka.

  • U Sloveniji zajamčena mirovina svima koji su napunili 40 godina 500 eura a kod nas 160 eura inaju porofiljne, dječije , dobre plaće i standard i živivot uređen za razliku od BIH gdje ima veliki broj još nepismenih , siromašnih i nezaposlenih.
    o čemu se uooće piše ili treba poskupiti gorivo a kolike su plaće i mirovine u Bih a nezaposleni kako će oni ikako preživiti?

Komentiraj: