Tona peleta tijekom ljeta koštala 250, a sada je vrtoglavih 500 KM

Mnogi bh. građani još od početka ljeta snabdijevaju se ogrjevom kako bi spremni dočekali prve hladne dane. Tako je već mjesecima povećana potražnja za drvima, ugljenom, peletom… No, oni koji su odlučili ili bili prisiljeni ogrjev nabaviti u posljednji tren, sada su na mukama, jer drva, a pogotovo peleta, nema gotovo nigdje.

Posebno ispaštaju građani koji se griju na pelet, jer ga je nemoguće naći. A kako raste potražnja, tako raste i cijena. Tijekom ljeta, tona peleta koštala je oko 250, a u posljednje vrijeme, ako netko i ima sreću da ga pronađe, platit će tonu vrtoglavih 500 KM! Ovakvo stanje na bh. tržištu trgovci koriste za odličnu zaradu, pa se tako u oglasima može naći pelet „vrhunskog kvaliteta s certifikatom“ koji košta 450 KM, iako mu je cijena prije samo dva mjeseca bila skoro dvostruko niža, piše Dnevni avaz.

Da cijene peleta vrtoglavo rastu, uvjerili smo se i pretražujući i oglase na internetu. Primjerice, jedan trgovac iz Banja Luke prije dva mjeseca pelet je prodavao za 260 KM po toni, da bi krajem kolovoza cijena iznosila 320, a trenutna je 390 KM. Na benzinskim crpkama u Sanskom Mostu 15 kilograma peleta košta oko 7,50 KM, a tona je oko 500 maraka. Visoko kalorični pelet prve klase u paleti od 976 kila bez prijevoza u Visokom košta 420 KM. Kako su kazali iz više kompanija koje se bave uvozom, proizvodnjom i distribucijom peleta, zbog bankrota kompanija iz Njemačke i Italije, od kojih smo najviše uvozili, u posljednjih pola godine muku muče s nabavkom.

U jednoj dobojskoj firmi koja je dobavljač drvenog peleta tvrde da su proizvođači ti koji su podigli startnu cijenu za oko 100 KM. Kako su kazali, nabavna cijena peleta je 360 KM bez PDV- a.

Proizvođači sada igraju čudnu igru, prodaju nam veće količine po daleko višim cijenama, stoga ni mi ne možemo ići sa starim cijenama, navode iz ove kompanije.

Iako u oglasima na internetu napominju da pelet „imaju na stanju“, građani nerijetko na isporuku čekaju i po nekoliko mjeseci. Tako se mogu pročitati komentari: Naručio sam dvije tone peleta u lipnju, još ga nisam dobio ili Rekli su mi da imaju pelet, evo poslije šest tjedana još nije stigao.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • Nema im tko otić u kontrolu pa vidjeti kako su došli do sirovine, koliko su istu platili, koliko plaćaju porez i obveze, i na kraju PDV. AAko je sve po propisima, onda OK, međutim ….???? Što se tiče cijene mogu staviti i 1.000 KM, tko će im zabraniti. Neka tako nešto netko pokuša učiniti recimo u RH ili Austriji??? Jesmo zemlja nema šta. Kad treba otić u inspekciju u Međugorje, eto ih začas, koliko je izvršeno kontrola proizvođača i prodavača peleta. Nijedan!!!??? Sve je jasno. Narode, grijte se kao i vaši stari, ognjište, gunj i drug ili drugarica, mislim; bračni!!!

    • Evo sve, ali kakve veze ima pelet s Medjugorjem? Pa, tebi nitko ne smeta da sam zovnes poreznu inspekciju i prijavis kriminal, ako na to sumnjas. Kako znas uopce koliko oni imaju kontrola godisnje? Ponuda i potraznja diktira cijene, pogotovo ako ta potraznja premasuje ponudu, logicno da ce biti cijene visoke, nego svatko ceka zadnji moment.

  • A u kakvoj državi živimo tako nam i treba kad smo dozvolili da nam lopovi kroje sudbinu i rade šta hoće. Ali NIČIJA NIJE DO ZORE

  • Bolan nek odu usić u Rujan…
    I ja bi se kurčijo da mi je na daljinski da neko donosi drva. Ali nemore bit….drva ćeš uvik usić pa taman u tuđoj ogradi

  • ima čovik pravo prodavat pošto hoće,volja njegova dat džabe ili stavit tonu 1000 km.,nijedan zakon ni država to nemogu zabranit..pa štaje narod mislo grijaćuse za 100km jednu zimu.,štase bune pa toje postavio ukuću ko ima novce on mjenja svako dvi godine kakoje čega moda.

  • Takva nam država,tržiše,mentalitet nas svih.Zar ovako nije bilo i sa lož-uljem,plinom,evo sada pelet…Bit je građane ,,navući,,i prebaciti na drugu vrstu grijanja,tu ide peć,instalacije i onda cjene diži kako hoćeš.O kvaliteti da ne pričamo,tu je najmanje drveta,sirovine koja daje toplotnu energiju..

  • Za KRAMP vi ste najlametniji. Imate potpuno pravo ta sve bi zaraslo u šikaru, treba se i toga sjetiti, sad ću i ja tako. A diste do sada bili, pozdrav

Komentiraj: