BiH i Hrvatska na Eurosongu nastupaju u prvoj polufinalnoj večeri

Ždrijeb za redoslijed nastupa u dvije polufinalne večeri Eurosonga 2016. održan je u Stocholmu, gradu domaćinu te manifestacije.

Izravan plasman na Eurosong 2016 ima šest država (domaćin Švedska, te Italija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Španjolska), a ostalih 37 predstavnika podijeljeni su u dva polufinala.

Hrvatska i BiH u prvoj polufinalnoj večeri

”U prvom polufinalu nastupat će 18, a u drugom 19 predstavnika država sudionica. Natjecanje će biti održano u dvorani ”Ericcson Globe” u Stocholmu koja je kapaciteta od 16.000 mjesta. Domaćin natjecanja je javni servis Švedske – SVT, navodi se.

Voditelji ždrijeba bili su Alexandra Pascalidou i Jovan Radomir. Pascalidou je bila grčka komentatorica Eurosonga 2005. kad je Grčka osvojila prvo mjesto pjesmom ”My Number One”, u izvođenju Helene Paparizou. Jovan Radomir je pisac engleske verzije pjesme ”Molitva” kojom je Srbija slavila na Eurosongu 2007. godine.

Ždrijebom je odlučen sljedeći redoslijed nastupa. Prve polufinalne večeri, 10. svibnja u prvoj grupi nastupaju Hrvatska, Finska, Moldavija, Armenija, Grčka, Mađarska, Rusija, Nizozemska, San Marino. U drugoj grupi nastupa Azerbejdžan, Cipar, Malta, BiH, Estonija, Češka Republika, Crna Gora, Island i Austrija.

Druga polufinalna večer najavljena je za 12. svibanj. U prvoj grupi nastupaju Latvija, Bjelorusija, Irska, Švicarska, Makedonija, Australija, Litva, Poljska, Izrael i Srbija. U drugoj grupi su Albanija, Bugarska, Danska, Gruzija, Rumunjska, Slovenija, Norveška, Ukrajina i Belgija.

U finalu 26 država

U finalu 14. svibnja nastupit će ukupno 26 država u koje će se kvalificirati po deset država iz obje polufinalne večeri.

Po pravilima EBU, šest država se već kvalificiralo u finale Eurosonga 2016 (14. svibnja), a to su Švedska, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija.

Zvanicnim izvlacenjem zemalja ucesnica na ovogodisnjem ESC u Stockholmu, odluceno je da ce nasa BiH nastupiti u drugom…

Posted by Fuad Backović Deen on 25. siječnja 2016

Žrijebom je odlučeno i kad će države, koje su se izravno plasirale u finale, glasati tijekom polufinala.

”Žrijeb je odredio da će Italija glasati u drugom polufinalu. Švedska će glasati u prvom polufinalu, Španjolska u prvom polufinalu, Velika Britanija u drugom polufinalu, Francuska u prvom polufinalu, a Njemačka će glasati u drugom polufinalu”, navodi se u priopćenju BHRT-a.

Točan redoslijed nastupa u obje polufinalne večeri bit će određen na sastanku Šefova delegacija, koji će biti održan 14. i 15. ožujka.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.