BiH i Hrvatska dogovaraju sporazum o izručenju i izvršavanju kazni

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se u utorak, 1. lipnja 2021.godine, s ministrom pravosuđa i uprave Republike Hrvatske Ivanom Malenicom.

Teme sastanka bile su suradnja iz djelokruga pravosuđa dviju država, s posebnim naglaskom na međudržavne sporazume – Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o međusobnom priznanju i izvršavanju stranih sudskih presuda u kaznenim stvarima, te Ugovor između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izručenju.

Svjesni posljednjih događanja, izražena je dobra volja i zaintersiranost obje države za unaprijeđenjem suradnje i rješavanjem svih otvorenih pitanja iz djelokruga pravosuđa, samim time i mogućnost pokretanja postupka izmjene bilateralnog sporazuma između BiH i RH kojim je regulirano izvršenje kaznenih sankcija, s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja oko neusaglašenih stavova.

Kroz otvoreni razgovor dogovoreno je da će se u idućem razdoblju riješavati i pitanje provođenja Ugovora o sukcesiji, kao i omogućiti uvid u imovinu i način stjecanja iste državljanja BiH u Republici Hrvatskoj i obrnuto.

Na kraju sastanka, zaključeno je da su obje strane složne za daljnji nastavak dijaloga i suradnje na pitanjima međunarodne pravne pomoći dviju susjednih zemalja kao jednog od preduvjeta za razvoj i jačanje dobrih bilateralnih odnosa između dvije države.

Josip Grubeša i Ivan Malenica

U sklopu posjeta Bosni i Hercegovini, izaslanstva Ministarstva pravosuđa i uprave RH i Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, u pratnji ministra Grubeše, posjetili su Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.