BiH građani u prvoj polovini 2017. podigli više od 3,5 milijardi KM kredita

Uprkos izrazito lošoj ekonomskoj situaciji i visokoj stopi nezaposlenosti, Bosanci i Hercegovci sve su zaduženiji.

Kao najlakši izlaz iz financijske krize građani naše zemlje vide u kreditima, među kojima prevladavaju oni namijenjeni financiranju osnovnih životnih potreba.

Prema najnovijim podacima entitetskih agencija za bankarstvo, samo u prvoj polovini ove godine banke su plasirale 10 milijardi KM novih kredita, od čega su građani podigli 3,53 milijarde KM kredita (u FBiH 2,1 milijarde, u RS 1,43 milijarde KM), a preostali iznos privredni subjekti.

FBiH: Građani urednije plaćaju od firmi

Kada je u pitanju Federacija BiH, u prvih šest mjeseci ove godine krediti bilježe rast od 4,3 posto ili 528 miliona KM i zaključno s 30. srpnja iznose 12,8 milijardi KM.

Krediti dati privatnim preduzećima ostvarili su rast od 5,3 posto ili 304 milijona KM, tako da su krajem srpnja dostigli iznos od 6,1 milijardu KM. S druge strane, krediti dati stanovništvu u istom periodu bilježe rast za 3,5 posto ili 209 milijona KM, pa na kraju prve polovice 2017. iznose 6,2 milijarde KM.

Podaci Agencije za bankarstvo FBiH za prvih šest mjeseci tekuće godine pokazuju da je plasirano 5,3 milijarde KM novih kredita, što je za milijardu više u odnosu na isti period prošle godine. Od spomenutog iznosa na privredu se odnosi 71 posto (3,87 milijardi KM), a na stanovništvo 27 posto (1,43 milijarde KM).

Ako se gleda dugoročna struktura novoodobrenih kredita, na dugoročne otpada 43 posto, a na kratkoročne kredite 57 posto.

Kod stanovništva prevladavju krediti za opću potrošnju, koji imaju i najveće učešće od 39,2 posto u ukupnim kreditima, te u prvoj polovini 2017. bilježe rast od pet posto ili 219 miliona KM. Kako su naveli u Agenciji za bankarstvo FBiH, može se zaključiti da su građani urednije plaćaju od privrednih subjekata.

 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: