BiH: Građani će moći na osobnu iskaznicu upisati potvrdu za digitalno potpisivanje

Vijeće ministara BiH usvojilo je na posljednjoj sjednici informaciju Direkcije za europske integracije o održavanju sastanka Pododbora za inovacije, informacijsko društvo, socijalnu politiku i javno zdravstvo u okviru sedmog kruga sastanka pododbora zakazanog za 5. i 6. veljače u Bruxellesu.

Dana je suglasnost na predloženi dnevni red i sastav delegacije BiH te usvojen dokument za raspravu na ovom sastanku koji su se dužni pridržavati članovi bh. delegacije tijekom izlaganja.

U sastav bh. delegacije imenovani su predstavnici nadležnih državnih i entitetskih institucija za područja zdravstva, obrazovanja i znanosti, ekonomije, raseljenih osoba i izbjeglica, europskih integracija, prometa i komunikacija, javne uprave, rada i socijalne zaštite te informacijskog društva.

Na dnevnom redu sastanka, između ostalog, bit će informacijsko društvo i mediji, obrazovanje, mladi i kultura te suradnja BiH s Europskom unijom u ovim područjima, zapošljavanje i socijalna politika, sudjelovanje u istraživačkim programima EU te politika u području javnog zdravstva i zaštite potrošača.

Jedna od točaka je Približavanje politika i zakonodavstva u BiH pravu EU (elektronska trgovina, elektronski potpisi, elektronska povjerljivost, e-vlada, uvjetovani pristup) te Zakon o elektronskom dokumentu.

U Informaciji o održavanju sastanka pododbora se navodi da u razdoblju od donošenja odluke da se BiH prebaci na bijelu Schengen listu do danas, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) kontinuirano radi na unaprjeđenju sustava osobnih dokumenata u BiH.

Uspostavljanjem sustava elektronskih osobnih iskaznica uvedena je mogućnost digitalne identifikacije građana, na osnovu čega je omogućeno pružanje elektronskih usluga, odnosno e-servisa. Naime, upotreba elektronske osobne iskaznice omogućava sigurno predstavljanje građanina prilikom interakcije s državnim institucijama i privatnim sektorom putem komunikacije utemeljene na internetskim servisima.

Osim uvođenja elektronske osobne iskaznice dio ovog projekta je i izgradnja odgovarajuće PKI infrastrukture (Public Key Infrastructure). Na razini IDDEEA-e je u proteklom razdoblju formirano CSCA tijelo koje funkcionira u području izdavanja dokumenata, a sada se proširuje i na područje izdavanja kvalificiranih potvrda za digitalno potpisivanje.

Nacrt Odluke o visini naknade za izdavanje kvalificirane potvrde kojom će se omogućiti uporaba sigurnog elektronskog potpisa upućen je u proceduru usvajanja. Ovo će omogućiti Agenciji da kao nadležni ovjeravaljte izdaje kvalificirane potvrde koje omogućavaju upotrebu sigurnog elektronskog potpisa za građane BiH.

Projekt se temelji na Zakonu o elektronskom potpisu i Zakonu o Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine. Dakle, svaki građanin Bosne i Hercegovine moći će
u odgovarajućoj proceduri na osobnu iskaznice upisati kvalificiranu potvrdu za digitalno potpisivanje.

Nova elektronska osobna iskaznica uz uspostavu PKI infrastrukture predstavlja informatičku osnovu za dalji razvoj BiH društva u smislu pružanja usluga od javnih institucija u digitalnom svijetu uz maksimalno korištenje interneta kao medija za pristup uslugama.

“Sada je nužno da nadležni organi različitih razina vlasti pripreme svoje informacijske sustave za ovakvu vrstu usluga, a kako je definirano Strategijom razvoja sustava dokumenata koju je usvojilo Vijeće ministara u kojoj se nalaze prijedlozi servisa i navedene nadležnosti. Također se uporabom elektronski aktivnih dokumenata kao što su osobna iskaznica i putovnica može poboljšati sigurnost i učinkovitost izbornog procesa u BiH. Osobna iskaznica služi samo kao medij za sigurno digitalno predstavljanje”, navodi se u Informaciji.

U okviru projekta financiranog sredstvima IPA 2010 IDDEEA trenutno radi na uvođenju korištenja elektronskih usluga za građane BiH putem portala nadležnih organa.

Provedbom ovog projekta građanima će biti omogućeno da autentikacijom putem osobne iskaznice ostvare mogućnost uvida u vlastite podatke u evidencijama i podnesu zahtjev po nekom od dostupnih servisa, koji uključuju podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, vozačke dozvole, putne isprave, promjenu prebivališta i drugo.

SMS servis je usluga koja građanima omogućava da slanjem SMS poruke izvrše provjeru statusa osobnih dokumenata, status registracije vozila i uvid u podatke iz registra novčanih kazni.

Ovaj servis omogućava provjeru statusa osobnih dokumenata u procesu izdavanja, odnosno informaciju o njihovom isteku, uvid u registraciju motornog vozila i informaciju o isteku važenja registracije, kao i uvid u izrečene novčane kazne, uplate i informaciju o prestanku važenja izrečenih kaznenih bodova. MUPRS-a je jedini nadležni organ koji je ove godine uveo ovaj servis.

Osim elektronske osobne iskaznice, važno je istaći da se putovnice treće generacije ili Supplemental Access Control – SAC putovnice se u Bosni i Hercegovini izdaju od 1. lsitopada 2014. godine. Radi se o biometrijskim putovnicama posljednje generacije koji se personalizuju najsuvremenijom
tehnologijom.

Bosna i Hercegovina je među prvim zemljama u svijetu započela izdavanje SAC putovnica , dva mjeseca prije roka koji je Europska unija postavila svojim članicama.

Uvođenjem elektronske osobne iskaznice i SAC putovnice u značajnoj mjeri je unaprijeđena sigurnost osobnih dokumenata. Također, uvođenje elektronske osobne iskaznice kao preduvjeta za buduće e-servise prepoznala je i Europska komisija u Izvješću o napretku za 2013. godinu.

IDDEEA je u proteklom razdoblju uspostavila sustav tehničke podrške za vođenje upravnih postupka za sve osobne dokumenta iz svoje nadležnosti, kao i evidencije osobnih dokumenata, jedinstvenih matičnih brojeva, registracije motornih vozila, novčanih kazni i prekršajnu evidenciju.

“Ovim uspostavljenim evidencijama i tehničkom podrškom organima koji vode upravne postupke omogućen je brz, pouzdan, točan i učinkovit pristup podacima vezanim za građane, vozila, dokumenta i prekršaje”,
navodi se u dokumentu.

Dalje, uspostavljen je sustav digitalnih tahografa i sustav pograničnih propusnica s Republikom Hrvatskom. I digitalni tahograf i pogranična propusnica su elektronski dokumenti. Putem tahoneta u sistemu tahografa podaci se razmjenjuju sa zemljama članicama EU, navodi se, između ostalog u ovom dokumentu.

(Fena)


2 komentara

  • nedavno je kod mene boravila drugarica iz italije i pokazala mi svoju osobnu kartu.

    obican list papira sa naljepljenom papirnom folijom preko slike.

    sta smo mi ?

    idioti za ekperimentiranje ?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.