BiH dobila Strategiju za borbu protiv korupcije

Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u utorak usvojilo je Strategiju za borbu protiv korupcije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2024.-2028. godine.

Također je usvojen i prateći Akcijski plan koji je izradila i poslala na usvajanje Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije posebno je važno ako se uzme u obzir činjenica da Bosna i Hercegovina ovaj dokument nije imala od 2019. godine kada je istekla prethodna Strategija.

Ovo je prvi put da je Strategiju za borbu protiv korupcije radila Radna grupa koju je, na prijedlog APIK-a, imenovalo Vijeće ministara BiH. U Radnoj grupi, u kojoj su, pored APIK-a, sudjelovali i predstavnici institucija sa svih razina u BiH, odluke su se donosile konsenzusom, što je uz transparentan pristup finalizacji Stratgeije i Akcijskog plana putem javnih konzultacija, prvi put u potpunosti na djelu demonstriralo i funkcionalnost principa međusobne suradnje i inkluzivnosti.

ŽZH: Planiran razgovor s političkim strankama u vezi korupcije i nepotizma

Na temelju analiza i procjene stanja u BiH, kada je riječ o korupciji i njenim žarištima, Agencija kreira Strategiju na razini države, te postavlja viziju i ciljeve koje je potrebno ostvariti kako bi ova pošast bila prevenirana.

Kroz Akcijski plan i konkretne aktivnosti u Strategiji, počinje njeno provođenje za koje su zadužene brojne institucije i organizacije u državi. Kada struka kreira takav dokument, nije više pitanje kako se boriti protiv korupcije, nego je stvar dosljedne provedbe, intenzivnijeg angažmana ne samo donositelja odluka, već i provoditelja antikorupcijskih aktivnosti, ocijenio je direktor APIK-a Elvis Kondžić, te dodao da je ovo pozitivan pomak kada je riječ o antikorupcijskoj politici BiH u odnosu na proteklo razdoblje.

Strategija za borbu protiv korupcije i Akcijski plan predviđaju koordinaciju i suradnju svih razina vlasti u vezi s antikorupcijskim aktivnostima i politikama u BiH, te uključivanje svih aktera kako po horizontalnom tako i po vertikalnom principu u provođenju ovog antikorupcijskog dokumenta.

Transparency International: BiH je udžbenički primjer zarobljene države

Također, usvojena Strategija i Akcijski plan pomoći će drugim razinama vlasti da izrade vlastite strategije za borbu protiv korupcije i planove za njeno provođenje.

U izradi Strategije osim Agencije, sudjelovale su i druge institucije sa svih razina vlasti u BiH, predstavnici nevladinih organizacija, uz pomoć međunarodnih organizacija, te uz značajnu podršku Izaslanstva EU u BiH, priopćeno je iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣sta njima nece sve pasti na pamet ..jadni svite sta cekas …stapine pa goniti marvu sto daljw.Nikad ova zemlja nece inati napretka…nikada!

  • Politicari ce izabrati neovisni odbor za borbu za korupciju. A korupciju predvode upravo ti koji ce ih izabrati. 😂😂😂😂

  • Pa EU/Vasington/WEF svoje politicare postavlja i placa, to je ta prava korupcija. Ova strategija je samo igrica za naivnog biraca.

  • Nece niko iza brave…mislm od onih koji bi trebali HITNO da idu.Sve je ovo folklir ljudi…kao mi nesto poduzimamo 🫣🫣

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.