BiH: Bebe u inkubatorima koji mogu izazvati opekline

U određenom broju kliničkih centara u BiH upitna je ispravnost medicinske opreme i uređaja. Alarmantan je podataka da se kontrolom uređaja utvrdilo kako nisu ispravni čak i oni koji se koriste za liječenje novorođenčadi.

“Našli smo inkubatore koji su imali urednu dokumentaciju da su servisirani, a bili su, zapravo, u katastrofalnom stanju. Maksimalna dopuštena temperatura u inkubatoru je 38 stupnjeva (to piše i na samom uređaju), a kada smo stavili uređaj za mjerenje u njega i ostavili ga neko vrijeme da stoji, jer i bebe budu u njima po dan-dva, nekad i duže…, znate li koliku smo temperaturu izmjerili? U dva slučaja izmjerili smo da je temperatura u inkubatoru iznosila gotovo 50 stupnjeva”, kazao je Almir Badnjević, direktor Verlaba, tvrtke koja se u BiH bavi inspekcijom medicinskih uređaja.

Naglašava kako novorođenčad na ovoj temperaturi već počinju dobivati opekline.

“Prije sedam godina je na Kliničkom centru u Sarajevu deset beba dobilo opekline, ali to se zataškalo”, tvrdi Badnjević. Ova tvrtka radila je i kontrolu ultrazvučnih uređaja koja je pokazala kako je od 100 njih, svaki treći bio neispravan.

“Recimo, imate neku ozljedu i odete na fizikalnu terapiju. Oni vam stave kremu na mjesto koje tretiraju i onda na njega stavljaju sondu koja ima određenu snagu i stimulira ga… Međutim, u više od 20 posto slučajeva dokazali smo da su sonde bile potpuno neispravne, odnosno da su fizioterapeuti pacijente samo masirali kremom”, navodi Badnjević u intervjuu za Al Jazeeru Balkans.

Ističe i kako su nedavno u jednoj zdravstvenoj ustanovi bili u pet operacijskih dvorana gdje je u svakoj po jedan anesteziološki uređaj. Od toga, četiri su bila neispravna.

“Na jednom mjestu našli smo kako je sevofluran sav iscurio samo za 15 minuta, a on može izdržati i po pet sati. Kad smo to pokazali liječniku, on je rekao da mu je sad jasno zašto su trošili tako puno boca sevoflurana, kao da je voda. A cijena jedne boce je 300 KM”, naglašava Badnjević. Kontrolom uređaja u zdravstvenim institucijama djelatnici ove tvrtke pronašli su i tri EKG uređaja koji se, ustvari, koriste u veterinarskim ambulantama.

Dva su bila u privatnim, a jedan u javnoj ustanovi. Badnjević ističe kako su u ovom slučaju odgovorni oni koji su uvezli i prodali te uređaje jer su ih lažno predstavili kao one za dijagnostiku kod ljudi, međutim, ti oni uopće ne mogu mjeriti otkucaje srca, što je prilikom tih pregleda ključno i zbog čega su davane pogrešne dijagnoze.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.