BiH 6. na svijetu u obuci zaposlenika, ispred svih u regiji

U današnjem globaliziranom svijetu mnoge kompanije i institucije ulažu značajna sredstva u dodatnu obuku svojih zaposlenika, kako bi povećali efikasnosti i produktivnost.

Prema najrelevantnijim statističkim podacima, Bosna i Hercegovina se nalazi u samom vrhu kada je u pitanju postotak zaposlenika koji prolaze razne oblike obuke unutar tvrtki.

Prema izvještaju Svjetske Banke za razdoblje 2002-2010, kojim je tretiran postotak zaposlenika koji prolaze dodatnu obuku i različite programe edukacije, Bosna i Hercegovina se nalazi na 6. mjestu u svijetu.

Od zemalja u regiji zapadnog Balkana, poslije BiH, slijede: Slovenija koja je na 35 mjestu., Srbija  na 48., Hrvatska na 68., Crna Gora na 78., Albanija na 91. i Makedonija na 93 mjestu.

Od ostalih zemalja u okruženju, Bugarska je 64., Turska 67., Rumunjska 79. i Mađarska 97.

Osim Bosne i Hercegovine, među deset država u kojima najveći broj zaposlenika prolazi dodatnu obuku, nalaze se Kina, kao najbolje rangirana, a slijede Tajland, Irska, Češka, Estonija, Ekvador, Kolumbija, Argentina i Gvineja.

Od deset najbolje rangiranih država, po četiri su iz Europe i Južne Amerike, što ove dvije regije čini područjima u kojima je najveći postotak zaposlenika koji prolaze razne obuke i programe edukacije.

Od ostalih zemalja u svijetu, Rusija je 24., Malezija 30., Njemačka 51. i Grčka 90.

Indonezija je posljednja na ljestvici zemalja čiji zaposlenici imaju obuku i dodatnu edukaciju. Osim Indonezije, među posljednjih 10 zemalja u kojima je zabilježen najmanji broj zaposlenika kojima je dostupna obuka su Mađarska koja je 97., a slijede Gruzija, Jemen, Laos, Panama, Azerbejdžan, Nepal i Pakistan.

Istraživanje Svjetske banke odnosi se na razdoblje od 2002. do 2010. godine. Rezultati istraživanja su bazirani na postotku stalnih zaposlenika koji prolaze službenu obuku i programe.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.