BiH: 22 godine nakon Daytona 18.000 izbjeglica i gotovo 100.000 prognanika

Više od 20 godina nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini preko 18.000 njenih građana i dalje živi u inozemstvu u statusu izbjeglica, dok u samoj zemlji gotovo 100.000 ljudi živi u prognaničkom odnosno statusu “interno raseljenih” osoba, izjavila je  ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac. 

Ona je predstavnicima najutjecanijih zapadnih država te Rusije i Turske, koje čine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (OHR), na sastanku u Sarajevu predstavila dosadašnje rezultate u provedbi revidirane strategije realizacije Aneksa VII Daytonskog sporazuma.

Tim je dokumentom, koji je točno na današnji dan prije 22 godine parafiran u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u Ohiu, nakon pregovora započetih 1. studenog, uz ostalo predviđeno i bezuvjetno pravo svih izbjeglih i prognanih na povratak prijeratnim domovima.

Podsjećanje na obljetnicu potpisivanja Daytonskog sporazuma u utorak je poslužilo samo kao još jedan pookazatelj koliko je BiH danas duboko podijeljena.

U Republici Srpskoj 21. studenoga je praznik i neradni dan upravo zbog obilježavanja daytonskog dogovora, za kojega vlasti u Banjoj Luci drže kako je zapravo učvrstio državnost tog entiteta i osigurao mu međunarodno priznanje.

U Federaciji BiH ovaj je datum običan radni dan, a u tom entitetu se ističe kako su tisuće izbjeglih i prognanih, koji još čekaju na povratak svojim domovima, najbolji dokaz da Dayton nije proveden na odgovarajući način u svojim ključnim točkama.

Prema podacima kojima raspolažu tijela vlasti u BiH, od tada se svojim domovima vratilo se ukupno milijun i 60 tisuća osoba, od čega je bilo 450.000 onih koji su utočište kao izbjeglice potražili u inozemstvu. Osiguran je i povratak 610.000 prognanika.

Procjena je kako je tijekom rata u BiH, u kojemu je poginulo preko stotinu tisuća ljudi, uništeno ili teško oštećeno 453.000 stambenih jedinica. Do danas je obnovljena 341.000 kuća i stanova.

Do 2020. godine je, uz financijsku potporu međunarodne zajednice, planirana obnova još 8884 stambene jedinice, što je preduvjet i za konačno zatvaranje kolektivnih izbjegličkih centara.

Najveći dio sredstava zato trebao bi biti osiguran kroz regionalni program obnove, a zahvaljujući pomoći vlade Hrvatske bit će izgrađeno 166 stambenih jedinica, piše HRT.hr.

Procjena Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je kako je za definitivno okončanje procesa povratka izbjeglica i prognanika potrebno ukupno 1,2 milijarde KM odnosno oko 600 milijuna eura.

Uz sredstva koja su do sada osigurana ili obećana ispostavilo se kako nedostaje nešto više od 400 milijuna KM odnosno oko 200 milijuna eura.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.