Herceg izrazio spremnost da se Tužiteljstvu HNŽ-a osiguraju bolji uvjeti za rad

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg, na sastanku s glavnim županijskim tužiteljem Zdenkom Kovačem, izrazio je spremnost da se u županijskom proračunu za 2018. godinu Tužiteljstvu osiguraju značajnija financijska sredstva.

Pored Herceg i Kovača, sastanku su nazočili i županijski ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Suad Balić, ministar financija HNŽ-a Adnan Faladžić, predstavnik Visokog sudbenog i tužiteljskoga vijeća Bosne i Hercegovine Damir Balić te predstavnici američke Agencije za međunarodni razvitak (USAID BiH) Shanley Pinchotti, Jana Kilalić i Biljana Potpavić Lipa, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Glavni županijski tužitelj zahvalio je Vladi na svemu što je učinila na poboljšanju materijalnog statusa Tužiteljstva te dodao kako je zbog obujma posla toj instituciji potrebna još snažnija potpora.

”Pravosudne institucije godinama su bile zapostavljane. Istina, ova vlada je napravila iskorak na čemu se, osobno i uime mojih kolega suradnika, zahvaljujem”, kazao je tužitelj Kovač.

Dodao je kako od Vlade HNŽ-a i dalje očekuje razumijevanje jer, kako je kazao, Tužiteljstvu nedostaje značajan broj stručnog kadra, a njegovo angažiranje svakako znači i potrebu za više financijskih sredstava.

Predstavnici USAID-a pohvalili su vrlo dobru suradnju s Tužiteljstvom koja se ogleda u zajedničkoj realizaciji više projekata.

Dodali su i to kako se ne žele miješati u posao Vlade kada je u pitanju izrada proračuna te istaknuli punu potporu Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji, naglasivši kako na tom putu borba protiv korupcije mora dati konkretne rezultate.

Predsjednik Herceg istaknuo je značajnu ulogu Tužiteljstva, kao i drugih pravosudnih institucija, dodavši kako je Vlada do sada redovito i pravodobno izvršavala sve proračunske obveze prema tim institucijama.

”Iako imam primjedbi na rad jednog dijela pravosudnih institucija, osobito u dijelu koji se odnosi na presude na ime takozvane nematerijalne štete, temeljem kojih iz proračuna moramo plaćati značajne iznose zbog dugih procesa suđenja, izražavam spremnost da zajedno s ostalim kolegama u Vladi, tom segmentu našega društva osiguramo još bolje uvjete za rad”, kazao je Herceg.

Naglasio je kako će zajedno s ministrima Balićem i Faladžićem zatražiti potporu Vlade HNŽ-a da se u izmjenama i dopunama proračuna za ovu, ali i u proračunu za 2018. godinu Tužiteljstvu osiguraju značajnija financijska sredstva, navodi se u priopćenju.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.