Biden sprema milijarde dolara pomoći Ukrajini i Izraelu

Američki predsjednik Joe Biden u svom je govoru u četvrtak u Bijeloj kući zatražio podršku Amerikanaca milijarde dolara vrijednom novom paketu pomoći za Izrael i Ukrajinu, dodavši da je podrška SAD-a ključna za dvije ratom zahvaćene saveznice.

Biden je u istoj rečenici povezao pripadnike Hamasa koji su početkom mjeseca ubili 1400 osoba u napadu u južnom Izraelu te ruskog predsjednika Vladimira Putina, čiji su vojnici u veljači prošle godine pokrenuli agresiju na Ukrajinu.

Hamas i Putin predstavljaju različite opasnosti, ali imaju nešto zajedničko, a to je da oboje žele uništiti susjednu demokraciju, izjavio je.

Predsjednik SAD-a smatra da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici u Gazi prije tri dana, kao što su to tvrdili dužnosnici Hamasa.

No, ne možemo ignorirati ljudsku stranu nevinih Palestinaca koji samo žele živjeti u miru, rekao je.

Biden napominje da protivnici SAD-a prate razvoj oba ratna sukoba te bi, ovisno o njihovom ishodu, mogli izazvati nevolje i u drugim svjetskim područjima.

Osim toga, američki se predsjednik osvrnuo i na politički kaos u Washingtonu, točnije u Zastupničkom domu Kongresa gdje većinu drži Republikanska stranka, no njezini se zastupnici ne mogu dogovoriti tko će biti novi predsjednik doma nakon što je s te pozicije smijenjen Kevin McCarthy.

Biden traži slanje pomoći po hitnoj proceduri. Američki dužnosnici procjenjuju da će ona iznositi oko 100 milijardi dolara tijekom sljedeće godine, a bit će raspodijeljena na Izrael, Ukrajinu, Tajvan i sigurnost na propusnoj američko-meksičkoj granici.

Od spomenutih 100 milijardi, Ukrajina bi mogla dobiti 60, a Izrael 10 milijardi dolara.

Predlažući jedinstveni paket za sve navedene zemlje, Biden pokušava uvjeriti republikanske zastupnike da ostave po strani ideološke razlike i podrže izdvajanje za Ukrajinu čijem se ratu s Rusijom ni nakon 20 mjeseci ne nazire kraj, a do sada je od SAD-a primila milijarde dolara vrijednu pomoć u oružju.

Međutim, takve zahtjeve moraju odobriti oba doma američkog Kongresa. Dok u Senatu Demokratska stranka ima većinu, problem je u Zastupničkom domu koji je više od dva tjedna bez predsjednika.

Saveznik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, konzervativac Jim Jordan obećao je da će nastaviti svoju utrku za čelno mjesto Zastupničkog doma, premda nije uspio dobiti potporu većine među republikancima.

Republikanci u Zastupničkom domu posljednjih su tjedana gotovo blokirali vladu zbog proračunskog deficita i duga od 31,4 trilijuna dolara, prijeteći smanjenjem državne potrošnje u cijelosti.

Prema istraživanju javnog mnijenja koje su prošlog tjedna proveli Reuters i Ipsos, oko 40 posto ispitanika smatra da SAD treba podržati poziciju Izraele u ratu s Hamasom. Oko 50 posto njih smatra da bi SAD trebale biti neutralne i ne uključivati se u njihov sukob.

Kad je u pitanju Ukrajina, također oko 40 posto građana smatra da joj SAD trebaju pomoći u naoružanju.

(Hina)

10 komentara

  • Ne odgovori ti nama ko ti gaće nosi. A te silne milijarde pomoći su puštanje u opticaj novca/dolara bez pokrića. Samo tiskajte. Mogli ste štogod gurnut i Palestincima. Amerika i Izrael fašističke države. Da mogu ja bi sravnio Izrael i Palestinu zajedno. Izrael će jednoga dana sigurno nestati. Dosta i njih i njihova terora, pravdajući se stalnim pozivanjem na holokaust,dokad više

    • I koja je tebi alternativa, pustiti Rusiju da misli da moze uzeti sve sta pozeli silom? Da se ne zaustavi na Ukrajini nego da pocne gledati druge dijelove Europe? Pustiti islamskoj teroristickoj organizaciji da radi sto pozeli i radikalizira nove mlade umove?

      • Šuplja ti priča pederčino. Što bi to ti pustio Ameriku, koja je razlika? Zapadna demonkracija? Ta je demokracija odavno postala lijepo upakirana diktatura,nema tu ni d od demokracije

        • Gdje bi pustio Ameriku? Sta fali zapadnoj demokraciji, sta je je li ti malo sto slobodno zivis i uzivas blagodati koje ”demokracije” poput Rusije, Kine, Irana i ostalih nude? Sto ne stojite u redovima za arapski svijet, Izrael, ili Rusiju, sto punite taj mrski Zapad kad vam ne pase demokratsko uredjenje? Ono kad se idiot docepa Interneta i misli da je pametan… Kretenko.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.