Bh. vrtići u odnosu na plaće najskuplji u regiji

Dječji vrtić Trnoružica 2 - Puringaj - Široki Brijeg

Bosna i Hercegovina ima najviše cijene boravka djece u vrtićima u regiji. Najviše novca izdvajaju roditelji u Banjoj Luci gdje je cjelodnevni boravak plaćaju 165 konvertibilnih maraka, doznaje Klix.ba.

Ipak, imaju popusti za obitelji s više djece, pa tako za drugo dijete plaćaju 115 KM, a ukoliko oboje mališana ide u vrtić plaćaju 99 KM. Za treće dijete boravak je besplatan, a obitelji s četvero i više djece su oslobođene plaćanja bez obzira koliko djece ide u vrtić.

Na drugome mjestu je Mostar gdje roditelji za boravak svojih mališana u JU “Dječji vrtići” plaćaju 190 KM, za cjelodnevni boravak 160 KM, a poludnevni 120 KM. Iste cijene su i u glavnome gradu BiH.

U Mostaru su cijene niže za 10 KM, kao i u Brčkome. Treba napomenuti da prosječna plaća u BiH iznosi 860 KM što je mnogo niže nego u susjednoj Hrvatskoj (1503 KM) gdje se cijene vrtića plaćaju u skladu s novčanim prihodima obitelji. Tako obitelji koje u Hrvatskoj zarađuju 1190 KM mjesečno po članu obitelji plaćaju 158 KM, a obitelji koje zarađuju 764 KM po članu izdvajaju 118 KM za državne dječje vrtiće. Cijene su manje ukoliko su primanja obitelji manja.

U Splitu su cijene još niže, pa roditelji za cjelodnevni boravak izdvajaju 126 KM, a poludnevni 108 KM. Srbija ima niži standard i prosječna plaća iznosi 740 KM, a cijene vrtića su mnogo niže. Tako roditelji koji žive u glavnome gradu Srbije Beogradu za državne vrtiće plaćaju 91 KM, dok je u drugim gradovima cijena niža i za 20 KM.

Najbolji sustav imaju u Crnoj Gori gdje roditelji plaćaju samo hranu i ovisno od dužine boravka plaćaju između 37 i 80 KM mjesečno. Prosječna plaća u ovoj zemlji je veća nego u BiH i ona iznosi 967 KM. Bitno je naglasiti da su cijene privatnih vrtića mnogo skuplje i u svim zemljama se cijene kreću u istome rasponu. U najboljoj poziciji su roditelji iz Beograda koji dobijaju subvencije za privatne vrtiće ukoliko njihovo dijete nije primljeno u državni vrtić. Za troškove im bude refundirano oko 360 KM, pa moraju doplatiti između 90 i 140 KM.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • U Zagrebu 100 Kuna u Eu se i ne plaća sa svim mogućim sadržajima za djecu i komforom.
  A u nas 200-220 KM bez ikakva sadržaja potrebnog za razvoj i učenje djece i mali neuvjetni prostori koji be zadovoljavaju ni minimum standarda propisanog za vrtićke grupe djece prostornog nedostatka igraona u vrtiću i na otvorenom,odvojeni
  spavaonica, odvojenih blagovaona, manjak toaleta i uopće manjak prostora za djecu apuno primljenih .

 • Nitko nena prosječnu plaću u Hercegovini ko radi u privatnika jer je u privatnika plaća oko 500 KM .
  850 KM je prosječna plaća za djelatnike općine, Županije i ostale javne institucije .
  850 KM imaju u tim institucijama djelatnici sa SSS spremom ostali više puno zato je prosjek ovako visok.
  istina profesori su zakinuti na plaći jer imaju malo više od prosječne plaće i nemaju plaću kao VSS na istom proračunu.
  Nego roditelji nemsju izbora i moraju djecu dati u vrtiće koji ne odgovaraju ninorostorno ni sadržajno za djecu i raditi samo za vrtić jedan rofitelj.

 • a sta se vise iscudjavate pa zar u ovom jadu od drzava i zupanija NIJE SVE NAJSKUPLJE U Europi u odnosu na place?!!!!Mora biti tako jer kako bi se nasi polizicari i tajkuni dalje bogatili i postajali milijarderi??? Ta milijarderima se postaje u siromasnim zemljama a ne bogatim koje su uredjene, udaraju porez na bogatstvo itd. Oni stariji se mogu sjetiti Imele Markos, zene predsjednika Filipina koja je imala nekoliko tisuca pari cipela. A gdje je sve ostalo? U jednoj siromasnoj zemlji. Ipak im je dosao kraj. Kad-tad ce i svim nasim politicarima, ztajkunima i ostalima koji zive na grbaci /sa grbace naroda.

 • Zaboravili ste Široki Brijeg gdje je cjena ni manje ni više nego 220KM za cjelodnevni biravak ili 180 za poludnevni i nema popsta za drugo ili trece djjete i to u gradsom vrtiću

 • Alu je najbolji gradski vrtić što se tiče objekta i prostora i hrane.Ima igraona i vani i unutra, više toaleta, blagovaona, centralno grijanje i sve prostorije koje su potrebne za vrtić.
  Možda bi trebalo malo osvježiti prostor a o tetama ne znam ništa.
  A skupi su svi vrtići i preskupi pogotovo što bi grad trebao subvencionirati trošak roditeljima jer dvoje djece 420 KM previše je i za EU i Ameriku.

 • Najskuplji gradski vrtic je u Sirokom brijegu i najlosija usluga.
  Takav smrad i zapustenost kao u vrticu na Zoricevini ,malo gdje ima.

 • Najskuplji gradski vrtic u FBiH je u Sirokom a ne u Banja luci
  Usluga losa rukovodstvo lose
  Raspitivajuc se za vrtic kod ravnateljice,
  zena koristi rijec TOJO..
  Pa mislim se gdje zena zavrsi..

 • Ravnateljice i vlasnice vrtića i tete bi trebale znati pravilno govoriti a pogotovo što će i djeca krivo naućiti i djeca pričaju o svemu što se priča i radi u vrtiću.

 • Gradski vrtic u sirokom imaju idealne lokacije ali sve ostalo katasrtrofa.
  jako zapusteni vrtici i jako lisa ishrana
  Jako losa briga grada za vrtic

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.