Bez gradnje zapadne obilaznice Ljubuški će biti zagušen i blokiran

Danas se u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom održala javna rasprava o temi “Idejni projekt zapadne obilaznice u Ljubuškom”. To je za Ljubuški veoma važna vijest jer nagovješćuje da bi se nakon tri desetljeća iznimno važno ljubuško prometno pitanje, napokon moglo riješiti.
Projekt Ijubuške zapadne obilaznice napravljen je prije 30 godina, no sve do danas ostalo je samo na projektu. Istina, prije pet godina (2007.) ponovno je bilo aktualizirano, ljubuški načelnik Nevenko Barbarić gaje najavio ustvrdivši da bi gradnja trebala početi u proljeće 2008., međutim, odustalo se uz obrazložene da ipak nema novca.

Odgoda gradnje

Rečeno je da se početak odgađa za sljedeću godinu, ali odgoda traje do danas. Jesu li se stekli uvjeti da se provedba projekta počne ostvarivati?

Vrlo vjerojatno jesu, jer se sve uklapa u izgradnju autoceste na koridoru Vc i za BiH veoma važnog graničnog prijelaza Bijača. Općina Ljubuški prije nije mogla sama financirati zapadnu obilaznicu, a sigurno ne može ni sada. Potrebna je pomoć viših razina vlasti, na to se i prije računalo, a sada je prava prilika da se to ostvari. Kada proradi granični prijelaz Bijača. Ljubuški će biti prometno opterećen i zapadna obilaznica će biti prijeko potrebna. Bez nje će Ljubuški biti zagušen i blokiran.

Napraviti kružni tok

Bilo je predviđeno da trasa buduće nove obilaznice bude dugačka oko 1700 m. Išla bi od Vatrogasnog doma na Humcu, točnije od raskrižja sa semaforom pokraj Novog groblja, rubom posjeda nekadašnje Tkaonice, rubom plantaže i zapadnog dijela grada i spojila bi se sa sadašnjom cestom Ljubuški – Vitina -Grude. Umjesto sadašnjeg raskrižja kraj Novog groblja i Vatrogasnog doma na Humcu, predviđeno je da se napravi kružni tok, a prema starom projektu spoj s cestom Ljubuški -Vitina – Grude bio bi u obliku klasičnog raskrižja. No, nije isključeno da i tu bude kružni tok.

ik | Večernji list

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.