Bevanda o proračunu državnih institucija: Restriktivan je, ali imali smo druge prioritete

Nakon što je u utorak Predsjedništvu BiH dostavljen Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda dao je izjavu.

Prenosimo ju u cijelosti.

Nismo imali usvojen proračun u teškim i nepoznatim uvjetima kada je trebalo brzo reagirati na loše zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije virusa Covid -19. Iako nismo izgubili  kontrolu niti ugrozili fiskalnu stabilnost BiH, poslovanje na osnovu privremenog financiranja znatno nas ograničava i usporava da odgovorimo na redovite aktivnosti, a ne samo posljedice pandemije.

Zbog toga smatram da je usvajanje nacrta proračuna u Vijeću ministara i njegovo upućivanje ustavnom predlagatelju, Predsjedništvu BiH, dobra poruka i da ćemo u drugoj polovici godine imati osigurana sredstva za započete projekte kako bismo snažnije odgovorili na akutna pitanja, poput migrantske krize i ispunjava uvjeta za priduživanje Europskoj uniji.

Proračunom mnogi nisu zadovoljni jer je restriktivan u pojedinim oblastima, ali ove godine imali smo druge i iznenadne prioritete nakon koronavirusa, ali nismo doveli u pitanje funkcioniranje nijedne institucije BiH zbog smanjenja planiranih iznosa na pojedinim stavkama.

Do sada smo uspješno organizirali rad s postojećim sredstvima u okviru privremenog financiranja koje je na snazi od početka godine. Nadam se da će posao u svezi s proračunom biti uskoro okončan u Predsjedništvu BiH, i u konačnici, u Parlamentarnoj skupštini BiH te da nećemo usvajati i ovaj proračun u posljednjim danima tekuće godine što je bio slučaj s prethodnim.

Odluka o privremenom financiranju za drugi kvartal na snazi je do 1. srpnja ove godine i sva plaćanja su u zakonskim okvirima. Ministarstvo financija i trezora BiH postupilo je profesionalno i u uvjetima korigiranja proračuna nakon zaključka Predsjedništva i bit će spremno da i dalje postupa sukladno Ustavu i zakonima, bilo da je riječ o novom proračunu ili donošenju odluka o privremenom financiranju, priopćeno je iz ureda Vjekoslava Bevande.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.