Besplatnih doza cjepiva još ima u Ljubuškom i Grudama

Zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi ZHŽ-a osigurao je i ove godine besplatno cjepivo protiv sezonske gripe. Cjepiva su u studenom dostavljena svim domovima zdravlja u županiji. Prema riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a Dražena Bošnjaka, ove je godine osigurano 2000 besplatnih doza cjepiva.

Cijena cjepiva

“Po 600 doza osigurano je za domove zdravlja Ljubuški i Široki Brijeg dok je po 400 doza dostavljeno domovima zdravlja Posušje i Grude. Još uvijek se može besplatno cijepiti u DZ-u Grude gdje je ostalo na zalihama 30 doza dok je u Ljubuškom ostalo čak 70 doza”, kazao je Bošnjak.
Iz DZ-a Ljubuški doznajemo kako epidemija gripe još nije stigla u naše krajeve te se svakako treba cijepiti. A na pitanje otkud 70 doza cjepiva na zalihama u Higijensko-epidemiološkoj službi, objašnjavaju da je to zbog nešto kasnije isporuke nego prošle godine te kako su ove godine cjepivo dobili u dva intervala.
Besplatno cjepivo za sezonsku gripu namijenjeno je prije svega rizičnoj skupini građana, a kojima se preporuča cijepljenje. To su bolesnici s kroničnim bolestima kardiovaskularnog sustava, respiratornog sustava, bolesnici koji su na dijalizi te oni s malignim oboljenjima i imunodeficijentnim stanjima. Isto tako, cjepivo protiv sezonske gripe preporuča se i zdravstvenim djelatnicima. Svi oni koji se žele cijepiti mogu kupiti svoju dozu u ljekarnama, čija cijena u ljubuškim ljekarnama iznosi oko 17,5 maraka.

Dostatne zalihe

U ljekarnama su nam kazali kako za sada imaju dostatne zalihe cjepiva, mada nisu sigurni da će to biti dovoljno za cijelu sezonu cijepljenja protiv gripe, ali nisu htjeli nabavljati velike količine, jer iste nisu u mogućnosti vratiti dobavljačima.
Podsjetimo, Ivan Mihaljević, predsjednik Udruge umirovljenika ZHŽ-a, i ove godine je, kao i dosadašnjih godina, tražio dodatne doze cjepiva za sve umirovljenike i to oko 1100 doza cjepiva protiv sezonske gripe. Moramo napomenuti kako prošle godine u ovo vrijeme nije više bilo besplatnih doza cjepiva dok se ove godine još uvijek možete besplatno cijepiti.
DL

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.