REFERENDUM: 66,24 % ZA, 33,16 % PROTIV, dijaspora čak 83,16 % ZA (FOTO)

U 19 sati zatvorena su biračka mjesta na kojima su hrvatski građani referendumom odlučivali o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a prvi rezultati očekuju se od 20 sati.

Zbog vremenske razlike jučer su prvi na referendum izašli birači na Novom Zelandu u Aucklandu, a referendum završava 23. siječnja u 4 sata ujutro u Los Angelesu u SAD-u.

Prvi neslužbeni rezultati referenduma pokazuju da je 66,24 posto birača glasovalo ZA, 33,16 posto protiv ulaska u EU.

Radi se o 98,2 posto obrađenih glasačkih mjesta na kojima se referendumu odazvalo 43,58 posto birača.

‘To je to’, komentirala je Vesna Pusić prve neslužbene rezultate referenduma, koje je objavio DiP. ‘Od večeras naš put tek počinje’, dodala je, misleći pritome na put Hrvatske u EU.

Najviše eurofila u Hrvatskoj za sada je u Varaždinskoj županiji gdje je 70,62 % birača zaokružilo DA, a najmanje ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 59,10%.  Sukladno ovim podacima, u Splitsko dalmatinskoj županiji je najviše euroskeptika, njih 40,29 %, a najmanje u Ličko-senjskoj županiji, 29,27 %.

Na popisima hrvatskih državljana s pravom glasa koji žive na području BiH nešto je više od 263.000 birača. Oni su mogli glasovati na 24 biračka mjesta u Sarajevu (8), Mostaru (11), Tuzli (3) i Banjoj Luci (2).

Najviše potencijalnih birača, njih oko 108 tisuća živi na području koje pokriva konzulat u Mostaru, oko 91 tisuća ih pripada konzularnom području Sarajeva, četrdeset tisuća birača registrirano je na području Tuzle, a oko 25 tisuća u banjolučkoj regiji.

Spomenimo i to da se za sada dijaspora izjasnila u korist ulaska Hrvatske u EU i to sa 83,18 % glasova.

Bude li i konačni ishod referenduma pozitivan Republika Hrvatska će 1. srpnja 2013. postati punopravna članica Europske unije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor.

Današnji referendum drugi je u Hrvatskoj, nakon što su se građani u svibnju 1991. izjasnili o osamostaljenju Republike Hrvatske.

U 19 sati zatvorena su biračka mjesta na kojima su hrvatski građani referendumom odlučivali o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Zbog vremenske razlike posljednje biračko mjesto bit će zatvoreno sutra u 4 sata u Los Angelesu u SAD-u.

Jabuka.tv donosi sam fotografije s biračkih mjesta na području konzulata u Mostaru gdje se glasalo u prostorijama OŠ Ilije Jakovljevića (Japanska škola).

(www.jabuka.tv | Foto: D.L.)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.