U BIH u 2011. uvezeno 46.986 vozila vrijednih više od pola milijarde KM

U Bosnu i Hercegovinu je prošle godine uvezeno 46.986 putničkih motornih vozila što je za 13.611 vozila više u odnosu na 2010. godinu. Vrijednost vozila uvezenih u 2011. iznosi 519 miliona KM, a 2010. godine bila je 390 miliona KM.
Od 1. siječnja 2011. godine u Bosnu i Hercegovinu se mogu uvoziti cestovna motorna i priključna vozila starija od sedam godina, koja zadovoljavaju najniže tehničke zahtjeve za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila. To je definirano odlukom o izmjeni i dopuni odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma, koju je 28. prosinca 2010. godine donijelo Vijeće ministara BiH.
Uprava za indirektno oporezivanje je započela sa primjenom pomenute odluke 1. siječnja 2011. godine, a to konkretno znači da se u carinskoj proceduri uvoza cestovnih motornih i priključnih vozila, prilikom podnošenja carinske deklaracije za carinjenje, zahtijeva i odgovarajuća isprava o ispunjenosti uvjeta homologacije vozila.

Bez odgovarajuće isprave, koju izdaje ovlašteno tijelo za homologaciju, ne može se obaviti carinska procedura uvoza vozila u BiH.

Od početka 2011. godine na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz zemalja članica Europske unije u Bosnu i Hercegovinu plaćala se carina šest posto i PDV 17 posto. Carina na uvoz polovnih putničkih motornih vozila od početka 2012. godine smanjena je sa šest na tri posto.

rtvslon.ba

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.