Berba smilja počela, mali proizvođači poručuju: “Ne prodajite po 1 KM!”

Počela je berba smilja, a još uvijek je sve nepoznato. Neki smiljari prodaju svoje smilje od 1 do 1,30 KM. Mnogi uzgajivači, smilje destiliraju u ulje i čekaju kupce, dok oni treći, smilje drže u zemlji.

Iz Udruge malih proizvođača smilja Hercegovina koja je već zaživila kao klaster, kazali su nam kako je otkupna cijene od 1 KM mizerna. Poručuju kako imaju kontakt s dobrim svjetskim ponuđačem koji je zainteresiran za otkup zelene mase smilja i ulja u neograničenim količinama, pritom dodaju kako nije Europljanin.

Iz destilerija su nam kazali kako oni otkupnu cijenu od 1 do 1,30 KM nisu odredili nego kupci na svjetskom tržištu. Mali proizvođači tvrde suprotno.

“Ne pristajem na cijenu od 1 KM. Svi koji nude takvu cijenu je zločin. Cijena ulja nije tako pala da bi se narod spuštao na tu razinu da prodaje svoje smilje za jednu KM”, poručuje Dragan Korać, uzgajivač smilja.

“Vi koji otkupljujete ovo smilje, molim vas platite ovaj rad kako bi svima bilo dobro”, kaže uzgajivač Pero Prusina.

“Ako mi budemo prisiljeni baviti se njihovim poslovima, poručujem vam – zatvorit ćete svoje destilerije”, ističe Slavko Andačić, predstavnik Klastera malih proizvođača smilja.

Uzrok u niskoj otkupnoj cijeni vide i u bh. veleposlanicima koji zastupaju BiH pred drugim državama u kojima se nalaze.

“Da su veleposlanici radili svoj posao, hercegovačko smilje bilo bi prepoznatljivo u svijetu i ne bismo ‘ni izbliza’ zadovoljili količine da cijelu Hercegovinu zasadimo smiljem”, poručuje Andačić

Oni smiljari koji su zainteresirani za otkupnu cijenu od 3 KM, moraju evidentirati broj sadnica na Facebook grupi “Udruga malih proizvođača smilja Hercegovina“. No, više informacija o otkupu smilja predstavnici klastera javnost će obavijestiti idući tjedan.

(Naša TV)


22 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.