Beljo: Nosim zastavu BiH, pa neću nositi mongolsku!

Bosanskohercegovački boksač Damir Beljo je na Facebook profilu pojasnio svoje mišljenje i stavove iznesene u svom zadnjem intervjuu za medije, a koji je izazvao brojne reakcije te pozitivne ali i negativne komentare, prenosi Bljesak.info.

“Ovo pišem samo radi nekoliko pojedinaca koji svojim bolesnim, lažljivim komentarima ne samo da hoće mene ispljuvati, nego negativno utječu na cijelu situaciju u ovoj zemlji koja svakako nije kako treba. Kao prvo, nikad nisam za sebe rekao da sam poseban i uvijek sam govorio da sam i ja grešan, a pogotovo prije, jer nisam posvećivao dovoljno vremena vjeri i Bogu”, napisao je Beljo na svojoj Facebook stranici.

“A sad da odgovorim u kompletu nekoliko ljudi koji tamo ružno komentiraju i lažu. Zamislite koliku mržnju trebaš imati u sebi da javno lažeš, kao što ovaj jedan spominje kako sam ja priglio zastavu Herceg Bosne i govorio ovo je moja zemlja, kao HB je moja zemlja… kao on gledao to negdje na TV… vjerovatno je samo on imao taj program i samo on to gledao…e moj prijatelju kako si jadan. Sad ću vam odgovoriti da se više ne pitate.

Ja sam Hrvat iz Bosne i Hercegovine i ovo je moja zemlja, jer su tu živjeli moji pradjedovi i radi toga nosim sa sobom zastavu Hrvata iz Bosne i Hercegovine i ja volim ovu zemlju! Nosim zastavu Bosne i Hercegovine, jer je to zemlja u kojoj živim i jer je to normalno. Pa neću nositi mongolsku! Nosim ramsku, jer je moj otac iz Rame i tu su mi korijeni! Izlazim u ring uz pjesmu Hercegovina u srcu jer mi je u srcu!

Meni ne smetaju Bošnjaci, Srbi, a pogotovo muslimani i pravoslavci. Ovo ne radim da bih se svima svidio ili, ne daj Bože, nekom ulizao… Takav nisam i niti jednom čovjeku se ne bih ulizivao osim dragom Bogu. Da ikakav interes od tog želim i imam, ne bi nosio niti jednu zastavu osim njemačke i imao bih sve u životu i sto puta više.

Za ovog što je rekao kako ima boljih, nažalost prijatelju, nije bilo boljih jer sam sedam puta bio prvak države i neprikosnoven sam u svojoj kategoriji u Bosni i Hercegovini i baš radi toga sam i otišao u profesionalce, jer sam kao amater ovdje u svojoj kategoriji bio najbolji. Vesele me uspjesi svih sportaša ove zemlje, svih sportaša Hrvatske, ali i svih iz bivše Juge!

Ne krijem to da sam Hrvat, ali ja ne dijelim ljude prema nacionalnosti… U Njemačkoj živi toliko nacija i boli ih dupe za to, u nas samo tri i ubišmo se u sebi od mržnje, pa radi čega?? Ako će vam biti lakše da me mrzite zato što sam Hrvat, onda me mrzite. Ako će vam biti lakše da sami konstruišete zašto Beljo nosi zastavu Hrvata iz Bosne i Hercegovine, onda radite to… ali neće vam biti lakše i nemojte suditi, jer samo Bog zna ko je na pravom putu i on može suditi. Zašto ne prihvatiti jedni druge i pokušati raditi za bolje sutra. Eto baš ja i pokušavam reći da sam Hrvat, a da je ovo zemlja Hrvata, kao i Bošnjaka i Srba! Ja nikad neću u politiku, niti sam pametan, niti me to zanima. Ja hoću da živim u miru i da mi dijete živi u miru, da slobodno idem svugdje po zemlji, kao što to i radim i da me niko ne osuđuje radi toga koje sam nacionalnosti… Ovo ne govorim samo Bošnjacima nego svima… toliko prijatelja imam, i Hrvata, Bošnjaka, Srba i drugih i svi smo kao jedno…

Za onog što je rekao ‘nemoj da mi Bog bude kriv kad izgubim’ – prijatelju, za sve loše što mi se desi u životu sebe krivim i to prihvatim sa pozitivom, a za sve dobro zasluge dajem Bogu. Opet ponavljam da sam samo čovjek i to mali čovjek i da i ja pogriješim, da i ja padnem, ali se trudim ustati i ići pravim putem. Neću ogovarati nikoga, jer, kao što sam rekao, samo Bog zna ko je na pravom putu… Eto mislim da će se u ovom naći ovi što sebi konstruišu u glavi šta to ja mislim. Svima vam želim sve najbolje ne samo u Novoj, nego u životu. Da uspijemo u ratu, ali sa samim sobom. Prihvatimo jedni druge jer nam je ovo zajednička zemlja i valja nam svima živjeti. Jebo boks, proći će i to, ali treba živjeti u miru”, poručio je na kraju Damir Beljo.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

 • Beljo kani se nas običnih građana i zastava koje ti nosiš,nosi koju hoćeš i kakvu hoćeš.Kome i zašto se dodvoravaš znaš sam i ne zamaraj ostale hrvate sa tim. Tvoj odabir i vrijeme će pokazati je si li u pravu…

 • Di te boli mazlune? Zaboli me šta ti nosiš.A jesi se ufurao a vidi se šta ti je zanat.Odišeš pameću,kreativnošću.Ajde “vrvi nonomo” bolesnik i mlati se dok te neko ne polomi.Za tebe bio gunj najbolje rješenje.Upitaj ćaću šta je to ako ne znaš.

 • Zastava BiH ne postoji.U pitanju je samo obična plavo-žuta krpetina s nekakvim bijelim zvijezdama, koju nitko nije odobrio, ali ju je naturio Visoki predstavnih Karl Wesrtendorf. Beljo, tvoja bi zastava trebala biti zastava Herceg – Bosne, ali eto te tamo. Daleko ti kuća bila.

 • menščini da je ovaj beljo malo podosadan!
  malo tare, naporan… dođe mi ovaj članak kao radna subota!
  kao što mirko ima nadimak crocop, neka ovaj ima perasović

 • Beljo je jedan marginalac koji pažnju privlači radeći ono što mu naredi glavni sponzor Dragan Čović,šta mislite da je netko lud ovdje,maši ti nametnutom zastavom u nametnutoj državi,debilu nepismeni…
  Tvoji pradjedovi su se borili protiv Turaka i poturica,kojima ti pružaš ruke,pruži ko te jebe,samo prije pogledaj Uzdol,Juriće iostala stratišta ramskih Hrvata stradalih od ruku muslimanskih sektaša…
  U jugokomunističkom,i islamističkom Mostaru možeš proć sa svojom jadnom pričom o suživotu,u Širokom Brijegu ne sigurno,jer mi smo etnički čisti zahvaljujući našim pradjedovima koji nisu tili TUĐEGA ZNAMENA…

 • Upali stilovku i “pilaj”. Ti si se odavno “odredio”ŽALOSNO OD TEBE I TVOJE (UDBAŠKE)PRATNJE.možda nisi svjestan svoga okruženja?

 • Čemu mahati zastavom uopće kad ulaziš u ring, bilo kojom. Nešto drugo prikrivaš čim mašeš zastavom (bilo kojom). Zato odpepaj. Uzgred budi rečeno, lik je nepismen totalno.

 • a vi ste eto pismeni koji ga vrijedjate i time pokazujete kulturu komuniciranja,a kultura nema veze sa pismenoscu to je dar koji gajis i imas ili cijeli zivot vrijedjas drugoga i drugacijeg

  • Drži se ti Beljo ideala i Čove jer vas obojica imate slične poglede na zastave i na HERCEG BOSNU.Mi branitelji dali smo vam je u ruke a vi je se odrekošte za osobne interese,svaki iz svojih razloga. Beljo boksaj,a mani se politike bez obzira koliko dobar bio sa Čovom,doživotnim uhljebom i mentorom svekolikog uhljebničkog puka.

 • Beljo sve to radiš po naputku nalogodavaca iz Mostara,politike i oni te finansiraju.Nas ne tari sa zastavama,nosi Tursku ako hoćeš i nek te Erdogan sponzorira ako hoće.Dobro si profitiro od tog boksa,a baviš se svim i svačim mimo toga naravno uz svoje nalogodavce u Mostaru.Vrijeme će pokazati koliko si sportaš ili nešto drugo….

 • Bolje bi bilo da nosiš mogolsku zastavu, nego Westendorfovu, koja ne predstavlja ama baš ništa. Ili ćeš reći da predstavlja? Je, je, svjetsku masoneriju.

Komentiraj: