Dođite na prvu ovogodišnju akciju darivanja krvi u Širokom Brijegu

Crveni križ Široki Brijeg u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu SKB Mostar organizira prvu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u 2017. godini u Širokom Brijegu. Akcija će se održati u četvrtak, 5. siječnja 2017. godine, u vremenskom razdoblju od 10.00 do 12.00 sati u restoranu ”Kod Čolića”.

Podsjećamo, upravo je u prvoj akciji u prošloj godini oboren rekord u prikupljenim dozama krvi u povijesti Širokog Brijega.

Crveni križ Široki Brijeg u 2016. godini broji 1.059 upisanih darovatelja krvi od čega su prikupljenje 854 doze dragocjene tekućine. Na separatoru je darovalo krv 13 darovatelja od 14 prijavljenih.

Za obiteljska darivanja, darovane su 182 doze krvi od prijavljenog 261 darovatelja. Broj redovnih darovatelja koji daruju krv u Zavodu za transfuzijsku medicinu SKB Mostar s područja Širokog Brijega iznosi 92 od kojih je 82 uspješno darovalo krv.

U devet organiziranih akcija koje je Crveni križ Široki Brijeg proveo tijekom 2016. godine prijavljena su 692 darovatelja, a prikupljene su 564 doze krvi.

U 2017. godini širokobriješki Crveni križ provest će 10 organiziranih akcija na području Širokog Brijega:

1. akcija: 5. siječanj, građanska akcija (restoran ”Kod Čolića”)
2. akcija: ožujak, akcija za učenike Gimnazije fra Dominika Mandića
3. akcija: travanj, građanska akcija
4. akcija: travanj, akcija za učenike Srednje strukovne škole Široki Brijeg
5. akcija: lipanj, Uzarići
6. akcija: lipanj, Kočerin
7. akcija: kolovoz, građanska akcija
8. akcija: rujan, Uzarići
9. akcija: listopad, Gimnazija fra Dominika Mandića
10. akcija: studeni, Srednja strukovna škola Široki Brijeg.

”Ponosni smo na broj darovatelja krvi na našem području s kojim se u suradnji sa SKB Mostar pokrivaju potrebe za krvlju naših potrebitih sugrađana. Dinamika potrošnje, iznad svega, ovisi o broju bolesnika koji se u tom trenutku intenzivno liječe transfuzijama krvi, kao što su kronični bolesnici na hematološkim i onkološkim odjelima, zatim o broju operacija tijekom kojih se troši veći broj doza krvi te o broju politraumatiziranih bolesnika”, navode iz Crvenog križa Široki Brijeg.

Tko može darovati krv?

Osobna odluka o darivanju krvi je bezopasna za zdrav organizam, a populacija potencijalnih darovatelja je točno definirana.  Krv mogu darivati punoljetni zdravi ljudi u životnoj dobi od 18 do 65 godina.

Muškarci mogu darivati svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca.  Tjelesna težina osobe koja želi darovati krv treba biti iznad 55 kilograma.  Svi ostali parametri provjeravaju se na samom mjestu darivanja.

”Ne smijemo zaboraviti najvažniji trenutak, a to je osobna odluka kojom čovjek pristupa ovom plemenitom činu, osviještena nakana da učini nešto dobro, a spasonosno za nepoznatog bolesnog čovjeka.  Zahvaljujemo svim darovateljima krvi na njihovom nesebičnom daru kojim su spašeni mnogi ljudski životi”, ističu iz širokobriješkog Crvenog križa.

”Solidarnost na djelu” 

Osim akcija darivanja krvi, Crveni križ Široki Brijeg je u 2016. godini realizirao humanitarnu akciju ”Solidarnost na djelu” u suradnji sa svim školama, a prikupljena sredstva bila su namijenjena najsiromašnijim obiteljima u Širokom Brijegu.

”Makar i skromnim darom vjerujemo da smo pokrenuli promjene, razgorili nadu i probudili u njima novu snagu za životnu borbu. Svjesni smo da nismo mogli puno napraviti, ali nastojali smo dosegnuti najsiromašnije obitelji. Akciju smo proveli u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom ŽZH”, navode iz Crvenog križa.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: