Beljak: “Bošnjački političari u BiH ponašaju se kao srpski u bivšoj Jugoslaviji”

Predsjednik HSS-a Hrvatske i saborski zastupnik Krešo Beljak u razgovoru za Dnevnik.ba govori o političkoj situaciji u BiH, međusobnim odnosima među političkim predstavnicima i politici Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH…

Kako komentirate činjenicu da bošnjačka politička elita u BiH odbija prihvatiti načelo da jedan konstitutivni narod drugom ne bira političke predstavnike?

Bošnjački političari su jednostavno preuzeli princip majorizacije, koji je prisutan na ovim prostorima već jako dugo i što je uostalom uzrok svih ratova iz devedesetih. Srbi su, zato što su bili relativna većina u Jugoslaviji, pokušali svoja rješenja nametnuti drugima, Hrvati i Bošnjaci kao većina u BiH, svoja rješenja Srbima u BiH i tako dalje. Žao mi je što se takav pogubni model nastavlja i dalje i ne znam kako će to završiti.

Iako europske rezolucije govore o tomu kako se moraju poštivati načela konstitutivnosti naroda, bošnjačka elita to odbija. Može li EU, odnosno međunarodna zajednica, izvršiti pritisak na bošnjačke stranke da ipak pristanu poštivati ustavno uređenje BiH?

Može, ali neće. „Briga“ međunarodne zajednice prema narodima u BiH najbolje se pokazala za vrijeme prošlog rata, a pokazuje se i danas. Bojim se da je upravo međunarodna zajednica uzrok mnogobrojnih problema, ali za to smo si, uostalom – sami krivi. Ponašamo se kao nedorasla djeca, jer problemi koje ne možemo riješiti međusobnim dogovorom, često su smiješni.

Zbog čega je hrvatskoj javnosti u suštini nepoznato s kakvim se političkim problemima suočavaju njihovi sunarodnjaci u BiH?

Zato što vladajuće elite u Hrvatskoj brigu za Hrvate u BiH pokazuju samo načelno. U suštini nije briga ni njih, jer gledaju kako se svidjeti upravo međunarodnoj zajednici. Ne radi se o političarima koje bi zanimao hrvatski interes nego o poslušnicima koji gledaju samo onaj vlastiti.

Prepoznaju li političke stranke iz Hrvatske geostratešku važnost očuvanja konstitutivnog statusa Hrvata u BiH?

Prepoznaju, ali ne one ključne. Kada primjerice HSS govori o problemima Hrvata u BiH, to ne prolazi u medije koje kontroliraju upravo oni drugi. Ima naravno i drugih stranaka kojima je jasno da Hrvati u BiH ubrzano nestaju, ali sve dok u Hrvatskoj vladaju ovi karijeristi, neće se ništa promijeniti.

Je li RH u stanju lobirati u međunarodnim krugovima za očuvanje suštine Bosne i Hercegovine – države triju u svemu jednakopravnih, državotvornih naroda?

Vladajuće elite ne mogu lobirati ni za interese Republike Hrvatske, što se vidi u nizu izgubljenih sudskih sporova pred međunarodnim sudištima. Kako bi onda bili u stanju lobirati za bilo što drugo? Nadam se, ipak, da će vrlo brzo progledati prije svega birači i da će Hrvatska u skoro vrijeme dobiti vlast koja će raditi za hrvatske nacionalne interese, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini, zaključio je Krešo Beljak .

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.