Za 39 djelatnika SKB-a Mostar koji idu u mirovinu uplatit će se sredstva iz Razvojne banke

Doprinosi za 39 djelatnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar koji su stekli uvijete za odlazak u mirovinu trebali bi biti isplaćeni iz sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine iz posebnog fonda Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, navodi se u odluci Vlade Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Riječ je o neplaćenim obvezama prema Zavodu MIO, doprinosima za zdravstveno osiguranje i doprinosima za osiguranje od nezaposlenosti sukladno zakonskim propisima, u ukupnom iznosu od 2,141.075,50 KM.

U odluci Vlade Federacije BiH stoji kako se za realiziranje te odluke zadužuju Razvojna banka FBiH, Federalni zavod mirovinskog i invalidskoga osiguranja, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, matični županijski Zavod zdravstvenog osiguranja prema mjestu prebivališta zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Federalni zavod za zapošljavanje – Županijska služba za zapošljavanje, Federalno ministarstvo financija – Porezna uprava FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva, svatko u okviru svoje nadležnosti.

Također se navodi kako sredstva neće biti prebačena Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, nego izravno na račune zavoda.

“Razvojna banka FBiH uplatit će sredstva iz posebnog fonda Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, pojedinačno po zaposleniku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na račune: Federalnog zavoda mirovinskoga osiguranja, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, matičnog županijskoga Zavoda zdravstvenog osiguranja prema mjestu prebivališta zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Federalnog zavoda za zapošljavanje – Županijske službe za zapošljavanje, koji se vode kod poslovnih banaka u Federaciji”, stoji u odluci.

Odluka je donesena na inicijativu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar koja se obratila Federalnom ministarstvu zdravstva tražeći spomenuta sredstva kako bi zaposlenici mogli otići u mirovinu jer im ta zdravstven ustanova, zbog financijskih poteškoća, nije u stanju izmiriti te obveze.

Osnova za naprijed navedeni zahtjev je i odluka o preuzimanju osnivačkih prava nad SKB-om Mostar u Federaciji Bosne i Hercegovine, a kojom je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine preuzeo osnivačka prava i nad Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar. Stoga je obveza i Federacije BiH osigurati financiranje i iz svojih izvora, a sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Inače, Vlada FBiH je u 2017. godini na identičan način rješavala pitanje plaćanja dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa pojedinačno za djelatnike zaposlene u javnim poduzećima sa sudjelovanjem državnog kapitala, a radi ostvarivanja prava na odlazak u mirovinu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.