Belgijska policija demantira SIPA-u: Nije u pitanju terorizam, nego obračun bandi

Uhićeni državljani BiH nemaju veze s terorizmom, već se radi o obračunu bandi, priopćila je švedska policija.

Policija Švedske demantirala je bosanskohercegovačku Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), da je, u okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva “Beneluks”, uhićeno pet osoba povezanih s terorizmom.

U Švedskoj službeno poručuju kako se radi o kriminalnim bandama, prenosi danas Al Jazeera.

SIPA je prethodno priopćila kako je u akciji nazvanoj “Beneluks”, koja se provodi s policijskim organima Nizozemske i Švedske, uhićeno pet osoba. Uhićeni, od kojih je jedan Šveđanin, kako je navedeno, sumnjiče se da su napravili eksplozivnu napravu koja je trebala biti korištena za terorističke napade u Skandinaviji.

”Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 201. KZ BiH „Terorizam“, stav (4) u vezi sa stavom (5) točka a). Sumnjiče se da su po narudžbi na području Bosne i Hercegovine izradile eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog čina. Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru kada su spriječene u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog prijelaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena – navodi se u službenom priopćenju SIPA-e.

Policija regije Skansk tvrdi da se ne radi o nikakvim terorističkim napadima već o sukobu između kriminalnih grupa.

Uhićene osobe su, kako je jučer saznala Fena, Enver Džanko, Adis Ramić i Amar Šljivo, sva trojica državljani BiH, Osman Abdel Selam, državljanin Švedske, arapskog porijekla, te osoba inicijala Ž.M.

Lotta Hansson, šef odjela za komunikacije policije regije Skane tvrdi da se radi o suradnji između bosanskohercegovačke, švedske i nizozemske policije.

Ona je demantirala da uhićenja imaju ikakve veze s terorizmom.

”Ovo nije nikakva teroristička istraga, već je vezano za istragu koju vodimo u Malmeu već duže vremena”, kaže Lotta Hansson.

Na novinarsko pitanje na koji način je ovo kriminalno djelo povezano s Malmeom, ona je odgovorila da se radi o istrazi različitih kriminalnih grupa povezanih s Malmeom.

Novinari su upitali da li ova istraga ima ikakve veze sa eksplozijama koje smo do sada viđali u Malmeu.

”To ne mogu komentirati, međutim, mogu ustvrditi da ovo nema nikakve veze s terorizmom ”, odgovorila je Hansson.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas nije željela komentirati navode švedske policije da se bh. državljani, uhićeni u međunarodnoj policijskoj akciji “Beneluks”, ne mogu dovesti u vezu s terorizmom.

”U aktualnoj fazi istrage, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je okvalificiralo djelo kao terorizam i ne mogu komentirati kvalifikacije švedske policije”, kazala je danas za Fenu Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

U vezi s uhćenjem nekoliko osoba, među njima i državljana Bosne i Hercegovine, u međunarodnoj policijskoj akciji „Beneluks“, u Tužiteljstvu BiH se vodi predmet protiv osumnjičenika za krivično djelo terorizma, rekao je danas glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić za Fenu.

On je to izjavio na upit u vezi s navodima švedske policije da uhićeni u toj akciji nemaju veze s terorizmom već s obračunom kriminalnih grupa.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.