Bebi pronađenoj u kontejneru prvo će se dati ime i pronaći smještaj

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je, zajedno s Karolinom Karačić, predsjedateljicom Općinskoga vijeća Centar i direktorom JU Županijski centar za socijalni rad Adnanom Podžom, posjetio Kliniku za pedijatriju UKCS gdje je smještena beba koja je pronađena u kontejneru.

Ajnadžić je kazao da je razlog današnjega posjeta njegova moralna obveza prema ovom djetetu koje je pronađeno napušteno na području općine Centar.

Svi najviše priželjkujemo da se u njegovoj majci rodi ljubav i ovo se završi na najbolji mogući način. Kao načelnik Općine Centar želim kazati da smo spremni nastaviti financijski pružati podršku ovoj klinici, socijalnoj službi te svim institucijama koje budu uključene u rješavanje životnoga pitanja ovoga djeteta. U ime Općine Centar također želimo nagraditi građanina koji je prijavio ovaj slučaj, ukoliko je poznat njegov identitet, te dvojicu policajaca koji su svojom brzom i spretnom reakcijom spriječili dalekosežne posljedice za ovo malo biće, sve s ciljem da se probudi savjest naših sugrađana na koji način treba reagirati da bi se zaštitile nemoćne bebe koje se ne mogu brinuti same za sebe, objasnio je Ajnadžić, navode iz Općine Centar.

Kako je javnosti poznato, savjesni građanin koji je primijetio bebu u kontejneru je pozvao MUP SŽ. Prvi su reagirali pripadnici Policijske stanice Centar Adnan Turčalo i Midhat Hodžić, koji su pravodobnom reakcijom spriječili teže posljedice po zdravlje bebe, koja je nakon intervencije osoblja Hitne pomoći predana u nadležnost Klinike za pedijatriju.

Sarajevo: Uhićena osoba koja je ostavila dijete u kontejneru

Kada smo bebu preuzeli bila je blago pothlađena, ali nije imala po život i zdravlje opasnih posljedica. Pružili smo joj svu potrebnu njegu i ona će do daljnjega ostati na našoj klinici, dok nadležne socijalne službe ne pronađu adekvatno rješenje za bebu. Dijete je otpušteno iz rodilišta jer je imalo uvezanu pupkovinu, i bila je umotana u dvije dekice, što govori da je majka željela sačuvati od hladnoće, objasnilo je medicinsko osoblje Klinike za pedijatriju.

Kako nalaže procedura u ovakvim slučajevima, djetetu prvo treba dati ime i utvrditi mu jedinstveni matični broj. Nakon toga se traži najbolje moguće rješenje za dijete, a to je prema našim procjenama hraniteljska obitelj. Pošto je beba nađena na području općine Centar, nadležnost za njezino zbrinjavanje će imati Služba socijalne zaštite ove općine, objasnio je direktor Podžo.

U današnjem izaslanstvu Općine Centar, koja je na poklon donijela pelene i hranu za bebe, su također bili savjetnik općinskoga načelnika Osmo Babić i Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegle i raseljene osobe Općine Centar.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.