Bebek: I danas žalim što nisam i ja pjevao hit “Moja domovina”

Svađa pa razlaz. Tako je moćni glazbeni menadžer Vladimir Mihaljek Miha okončao pregovore s Goranom Bregovićem, frontmenom Bijelog dugmeta

Čim sam ih prvi put čuo, shvatio sam da je Bijelo dugme bend koji nudi nešto novo. Nazvao sam ih i pitao bi li snimili album, govori Vladimir Mihaljek Miha, piše 24sata.hr.

Bio je prvi estradni menadžer u bivšoj zemlji, stvorio je najveće zvijezde poput Bijelog dugmeta, Srebrnih krila… Dugmiće je prvi put čuo u Cavtatu. On je s grupom Time bio u Baškoj vodi, a Bregović i ekipa sa svojim menadžerom u Cavtatu.

Raspitivao sam se kakvi su, a netko je rekao: “Izvrsni, svi plešu”. Publika je na Timeovu koncertu sjedila i guštala, a na Bijelom dugmetu stajala, plesala i vrištala, prisjeća se Mihaljek.

Ili Time ili Dugme

Otišao je i on u Cavtat poslušati Sarajlije koje je publika prihvatila iz prve. Nakon koncerta pitao je Bregovića žele li snimiti album. Jedva je dočekao. Miha im je rekao da se skupe, odu u Ljubljanu u prvi privatni studio Akademik i snime deset pjesama.

Odnio sam materijal u ondašnji Jugoton i uzeli su bez razmišljanja. Tako je te 1974. izašao njihov prvi album “Kad bi bio Bijelo dugme” sa šest pjesama. Ploča je odmah postala hit, a Bijelo dugme dobili su zvjezdani status. U samo godinu dana došli su na vrh, bili su nedodirljivi, govori Mihaljek, koji je radio i s Dugmetom i Timeom. Smatra da je tad Time bio jedina grupa koja je mogla raditi svjetsku karijeru, Dugme tad na to nije moglo ni pomisliti. Pauzirao je kad je Dado Topić morao u vojsku. Bregović je, kaže, tad iskoristio trenutak.

Stara slika Bijelo dugme

Tražio me je da se odlučim hoću li raditi s Timeom ili s Dugmetom. Rekao sam mu: “Kaj buš ti mene ucjenjivao? Bio sam šef Timea, sad sam tebi šef, kakvo biranje, kakva ucjena? Ne dolazi u obzir. Hajde ti svojim putem, a ja ću raditi Time”, odgovorio sam mu.

Tad se u Mihaljeku probudio inat, htio je napraviti ne bolju nego popularniju grupu od Bijelog dugmeta. Pojašnjava da su u to vrijeme postojale dvije vrste glazbenika, bendova poput Smak, Time, Korni grupe koji su se furali na kvalitetu i oni koji su radili na popularnosti, komercijali. Bio je kod pokojnog Đorđa Novkovića koji mu je pustio “Anu”.

Željko Bebek

Rekao sam mu da će to megahit i da, čim se pjesma zavrti, idemo na turneju. Počeli smo s Cmrokom i od onda nakon samo šest mjeseci, postali su megazvijezde. Radili su sportske dvorane, odmah na veliko. Sve iz moje jedine prave želje, da dignem Bregoviću živce. I uspio sam, napravio sam bend popularniji od Bijelog dugmeta s četiri lijepa dečka iz Srebrnih krila. Samo Mustafi Ismailovskom Mucu nisam dao da se slika s njima jer je imao brkove i podsjećao na Turčina, prisjeća se Miha.

Danas mu je žao što nije pristao na Bregovićevu ucjenu.

Da nisam tako reagirao, danas bih bio milijarder, kao i Brega. Sad mislim da sam pogriješio. Tad sam bio dovoljno moćan da sam mislio kako mi nitko ne može postavljati uvjete, priča Mihaljek. S Bregovićem je tad bio u korektnim odnosima. Poslovno su se razišli, ali privatno su komunicirali. Tri desetljeća kasnije negdje su se sreli i razgovarali o obnavljanju suradnje.

Razilaženje Bebeka i Bregovića

Rekao sam mu: “Brega, ti si zaradio lovu, daj sad da i mi koji smo radili s tobom nešto zaradimo. Idemo opet raditi Bijelo dugme”. Odgovorio mi je: “Miha, mene je sram svirati glazbu Bijelog dugmeta”, a ja ga upitao: “Zato kaj si skidao tuđe pjesme?”. “Ma, i zbog toga”, odgovorio mi je, ispričao je Mihaljek.

Bijelo dugme stara slika

Mislio je da su tad zatvorili tu temu, ali nakon nekoliko mjeseci kontaktirao ga je jedan od menadžera Gorana Bregovića. Ponudio mu je da rade tri koncerta, Zagreb, Beograd i Sarajevo. Predomislili su se, tvrdi Mihaljek, jer im je došao čovjek s velikom lovom, a Brega, ističe Miha, lovu više voli nego sebe.

Uvjetovao sam da sviraju sva tri pjevača Bijelog dugmeta. Bila je još loša situacija, htio sam da radimo s Hrvatom Bebekom, Srbinom Tifom i Muslimanom Islamovićem, tako da nam ni u jednom gradu nitko ne može prigovoriti. Da nema razloga da netko ne kupi kartu. I inzistirao sam da svira i drugi Dugmetov orguljaš, Lazar Ristovski, govori Miha.

Vladimir Mihaljek Miha

Ristovski je već tad bio bolestan, očekivalo se da će otići svaki dan. Organizatori su uzeli kola hitne, vozili ga do bine i čekali da odsvira. Pa su ga i vratili hitnom doma. Odsvirao je sva tri koncerta i to mu je puno značilo. Miha kaže kako su mu dali dovoljno novca da kupi najbolje lijekove, da ostane živ još neko vrijeme…

Lijepa su sjećanja na slavne dane Bijelog dugmeta, i Željko Bebek (74) još je jako vezan uz ta vremena.

To je najveći bend s ovih prostora jer je donio nešto novo, to je bio pokret. Bilo je dobrih bendova, ali oni su bili kvartovski, mi smo prvi obuhvatili cijelu regiju. Upravo radim autobiografiju, tamo ću sabrati sva ta svoja iskustva. Da napokon ja ispričam nešto o sebi. Podsjećam se nekih stvari, neke ponovno proživljavam, priča Bebek.

Nedavno je izašla vijest kako će se Bijelo dugme opet okupiti. Prvi pjevač kultnog benda smatra da su za tako nešto šanse jako male, minimalne.

Željko Bebek sa suprugom Ružicom

Neću reći nikad, ali mislim da je prekasno za bilo što. Goran (Bregović, op. a.) otišao je svojim putem, ja svojim. Radimo različitu glazbu i, kad bismo se sad opet našli, netko bi morao popustiti, pristati na kompromis, a ja za to nisam. Pjevati stare pjesme je kao da stalno pokazuješ staru osobnu, nema smisla. Pa nećemo pjevati pjesme stare 40 godina. No neću reći nikad više jer bilo bi isto tako zanimljivo vidjeti što novog imamo ponuditi publici, kaže.

Bebek bi rado pjevao pjesmu “Moja domovina”

A kad bi se to promijenilo, pa bi se ipak okupili, makar za nekoliko koncerata, imao bi jedan uvjet.

Tad bi na pozornici s nama bio i moj sin Zvonimir. Bio je do desete godine nezainteresiran za glazbu, obožavao je skijanje. Odjednom je rekao da želi svirati gitaru. Nisam mislio da će je tako brzo naučiti, a ni sanjao nisam da ću sa sinom biti u bendu. Velika sreća, privilegija i najljepši način življenja, rekao je Bebek. Bijelo dugme ima malo šanse za ponovno okupljanje, no priča se o novom hrvatskom Band Aidu.

Ponovno bi otpjevali hit “Moja domovina”. Nepoznato je da je i Bebek trebao pjevati u originalu snimljenom 1991.

Da, istina. Zvao me Miha, ali živio sam tad u Sarajevu, imao obveze i nisam mogao doći. Žao mi je jer je pjesma prekrasna, Tutić i Dujmić su to sjajno napravili. Zrinko je napisao prekrasne stihove. Čuo sam da je vrlo brzo nakon te verzije bilo predloženo da se snimi još jedna s još više izvođača. Ne znam gdje je tu zapelo, objasnio je Bebek.

Zahvala Mihaljeku za pjesmu “Moja domovina”

Tad, nažalost, nije mogao snimati, ali sad ne staje. U planu je novi album, koncerti su već dogovoreni, na jesen će objaviti i autobiografiju. Nema prestanka, a to je jedan od razloga i raspada Dugmeta. Prema Bebekovu mišljenju, malo su radili.

Ne bih se mogao odlučiti za jedan razlog, ali ja sam bio za jedan album i turneju na godinu. Goran je mislio to u dvije. Zamjerao sam tu malo produkciju i razmišljao kako dalje. Dugme mi, bez obzira na sve, nije nudilo sigurnost. Tad sam odlučio ići u solo karijeru i raditi s drugim autorima, rekao je Bebek.

(www.jabuka.tv)9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.