Barel nafte pao ispod 100 dolara

Globalne cijene nafte opale su u rasponu od tri do tri i po posto, pa barel brent nafte trenutno košta manje od 100 dolara, što se događa prvi put od 25. travnja.

U srijedu u poslijepodnevnim satima, cijena brent nafte za isporuke u rujnu iznosi 99,45 dolara, a za isporuke u kolovozu 96,03 dolara, prenose agencije.

Cijena sirove nafte u četvrtak ujutro iznosi 98,51 dolar.

Cijene goriva na crpkama u svijetu su u velikom porastu u posljednjih nekoliko mjeseci, a u mnogim zemljama su ograničene vladinim uredbama.

U Bosni i Hercegovini također je u posljednje vrijeme došlo do snažnog rasta cijena goriva.

CNN piše da pad cijena sirove nafte odražava sve veću zabrinutost ulagača oko recesije u SAD-u koja bi mogla smanjiti potražnju za naftom.

Cijena sirove nafte u četvrtak ujutro (Foto: TradingEconomics.com)

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Na ovu cijenu barela gorivo nebi smjelo biti preko 2 km nikako. Opet da zaradu imaju trgovci naftom i drzava. Jadni ti smo mi sa ovskvom korumpiranom vlasti. Cijene u Njemačkoj , EU se vraćaju na prijašnje, pšenica, brašno, ulje, maslac itd a kod nas nista. Zato nasi politicari i ovi ratni profiteri kupuju sve redom po RH i obali. Grade hotele, vile, vikendice a svi kukaju. Otiđite od Makarske do Splita i vidite građevine i luksuz. Sve nasih tajkuna. Nista protiv ali nemoj te na nasoj muci i dignite place radnicima gospodo.

  • Koga briga? Može past i na 30 dolara ta nikad više gorivo ispod 3 otić neće. Iz jednog barela se dobije oko 43 litre dizela i 80 litara benzina. To znači da 2/5 naših para ide na plaćanje vađenja jednog barela. Rafiniranje barela sirove nafte košta oko cca 50KM. Dakle kad izađe iz rafinerije, trošak je na razini 50%. I onda u transportu bude “troškova” još 50%. Đesištaimakašnazad?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.