Banožić: Tražim istinu, neka mi struka objasni ove dvije stvari

Prije tri i pol tjedna podignuta je optužnica protiv bivšeg HDZ-ovog ministra obrane RH Marija Banožića.

Optužen je za izazivanje prometne nesreće u kojoj je život izgubio 41-godišnji vozač i otac dviju djevojčica Goran Šarić.

Slučaj je to koji je zgrozio javnost. Andrija Jarak i Dario Todorović u RTL Dosjeu donose detalje rekonstrukcije nesreće, a ono što je vidio ekskluzivno im otkriva i ključni svjedok – vozač tegljača koji izravno tereti Banožića.

Prvi put nakon nesreće progovara i sam Banožić koji u velikom ekskluzivnom intervjuu Jarku otkriva osjeća li se krivim, poznaje li poginulog Šarića i kako će se braniti u postupku u kojem mu prijeti do osam godina zatvora.

Na pitanje je li svjestan da ga je ova nesreća obilježila za cijeli život, Banožić kaže:

Naravno da jesam i zato sam rekao da tražim istinu. Znači ja nisam ušao u sudski proces da bih ja iskrivio nešto što nije istina, ja želim upravo da struka kaže svoje i tako da fizika objasni kretanje vozila. Ne samo kretanje vozila, brzinu vozila, ali isto tako i trenutak, odnosno sam kut sudara i tada će se vidjeti da mnoge stvari koje su stvari nisu točne, rekao je Banožić.

Kaže da je imao ozbiljne ozljede.

Ozljede su bile brojne. Ono što mogu reći da mi je desna noga bila polomljena na tri mjesta i kasnije četvrto nekakvo puknuće, 7-8 rebara, voda na plućima, ključna kost u ramenu. Imao sam po licu 20-ak nekakvih ozljeda, ožiljaka odnosno šivanja. Isto tako, straga je došao nekakav udarac koji je napravio i veliku ozljedu mozga. Imao sam tu sreću, liječničko osoblje koje je bilo je reagiralo i pravovremeno i na način na koje je reagiralo tako da se dogodilo i to buđenje osam dana poslije same nezgode. Ali, prolazim fizikalne terapije i vjerujem da će to sve sjesti na svoje mjesto.

Podignuta optužnica protiv Banožića

Sjećate se trenutka sudara.

Točno ga se sjećam. Dakle, ono što je bitno da je to jutro bila jedna moja redovna aktivnost. Naime, ja već duži niz godina imam jednu dinamiku buđenja ujutro, to je ranije ujutro doručak, uzimanje određene terapije i krećem u dnevne obveze. Taj dan nije obveza bila u pitanju, bilo je jedno druženje koje se već dugi niz godina događa u različitim datumima. Riječ je o jednom tradicionalnom lovu gdje sam išao prije svega kao čovjek koji pripada lovačkom svijetu.

Dakle, ono što mogu reći je da nakon svoje vožnje koja je išla u pravcu prema Županji, nakon kamiona koji je vozio ispred mene nekakvih 100 metara, na suprotnom traku pojavljuje se kombi bijele boje koji u nekom trenutku sa svojom zadnjom stranom prelazi u moju stranu. Da li se to dogodilo zbog kočenja ili zbog nečeg drugog, ja sad to u tom trenutku ne mogu reći. Uglavnom, njegova zadnja polovica prelazi u moju stranu.

Ja u tom trenutku pokušavam kočiti, međutim odlazim na lijevo i zato se dogodilo ono što sam rekao, nije frontalni sudar nego on je bio više bočno, ali dopustimo da to fizika pojasni, da ja ne bi sad ovdje bio prometni stručnjak. Ali, do samog trenutka sam pokušavao da ne dođe do tog kontakta. Ono što sam zadnje mogao je stisnuti kočnicu i pokušati napraviti najbolje što mogu. Međutim, dogodilo se to da ja sam završio u suprotnoj strani. Dogodio se sudar koji se dogodio.

Komentirao je 0,20 promila alkojola u krvi, piše Tportal.hr.

Banožić se prvi put oglasio nakon nesreće, izrazio sućut obitelji nastradalog

To medicinska struka mora objasniti. Koliko sam ja uspio naknadno to ispratiti, riječ je o etilnom alkoholu koji dolazi iz sredstva koje u biti služi za vađenje krvi kao dezinfekcije. Što se tiče nalaza, ne možemo reći da je on lažan. On je kao takav postojao u medicinskoj dokumentaciji, ali to nije alkohol koji je izvađen iz moje krvi. To je znači alkohol koji je donesen na tijelo s ciljem dezinfekcije. Nije istina da sam na ikakvim lumpovanjima bio tu noć. Dakle, ja sam bio potpuno trijezan, bio sam potpuno sabran kao i svako jutro kad se ustajem i ne sjedam jednostavno u auto, a pogotovo taj dan kad ću imati oružje u rukama.

Istaknuo je kako mu je bilo teško čitate tekstove o njemu u medijima koji nemaju veze s događajem.

Pa evo, recimo ovo da sam bio pijan ili recimo da auto nije bio homologiran, odnosno da nije imao sve potrebne ateste što isto nije istina. Nekakve teze o pretjecanju. Ja nisam pretjecao to jutro. To je ono što zbog same čistoće ovoga događaja, kako sam rekao čovjek je izgubio život, ja želim da prije svega istina izađe van.

Banožić imao alkohola u krvi, nije bio vezan prilikom sudara

(www.jabuka.tv)

14 komentara

  • Duboko sam uvjeren da Mario nije kriv, jer on je član HDZ, a oni kao moralne vertikale nikad ne lažu. Lagati nije lijepo. Iskreno sam zabrinut zbog ove montirane optužnice.

  • Ako Banožić ima savjest onda će mu smrt onog čovika biti doživotna kazna , tako da uopće nemora u zatvor. Jedino što mogu reći da nikada nebih želio doći u takvu situaciju , pa bio ja nevin ili kriv. Banožića treba ostaviti na miru nek živi s tim teretom a ne se sletiti ko lešinari i naslađivati tuđoj muci. Još kad to čini rtl najveće smeće od tv još i čisti srpski medij u RH

    • Koja savjest, čovjek poginuo on ovakve bljuvotine priča, sad će vozač kamiona koji je rekao da ga je Banožić pretjecao i poginuli bit krivi..a etilni alkohol hahahah kakvo sprdanje sa narodom. Žao mi u duše djece što bez oca ostadoše i žene

  • Istina, ne treba se naslađivati tuđoj muci. Ovaj čovjek je skrivio nesreću u kojoj je jedna osoba izgubila život. Istina da je većina Hrvatskih medija u srpskim rukama. Nacional je u par navrata zamalo srušio Hrvatsku vladu.

  • Bože moj zar je tako teško reć istinu i preuzet odgovornost pa bilo o kome se radilo.Krivo radeć ljudi ostavljaju prokletsvo Svojoj obitelji ..nažalost .

  • Dragi vozaci alkoholicari evo vam isprike za ubuduce. Ako ovo Banozicu s alkoholom u krvi prodje onda lipo, kad vas u RH pijane policija zaustavi, traziti kao 1. Vadjenje krvi namjesto puhanja u onaj krc, a kao 2. Kad se pokaze da ste pijani onda na sud i zahtjevat jednakost misljenja suda sa Banozicevim slucajem. Jbg nek ne koriste etilni alkohol kad se od njega covjek moze napit. 😄

  • Zamisli koje govno moras biti da ovako nastupis u medijima sad kad su dogovorili price i jos dok mu kolege iz HDZ-a namjeste adekvatnog suca. Fuj gadite mi se j.ebo vas otac ”domoljubni”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.