Bankarstvo u BiH: Nije realno očekivati ponavljanje krize slične onoj iz 2008. godine

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle izjavio je kako nije realno da se ponovi bankarska kriza slična onoj iz 2008. godine, iz više razloga.

Prvi razlog je što je ova kriza nastala na potpuno drugačiji način, a drugi što su odmah države stale iza banaka. Tim potezom država, situacija u SAD-u se već stabilizirala, a isto se očekuje i u Švicarskoj, kaže Kutle.

Dodao je kako je jasno da će posljedice ove krize osjetiti građani tih zemalja, kao i da će morati mijenjati bankarsku regulativu kako se to ne bi ponovilo.

Ne možemo uspoređivati rad tih banaka sa našim bankarskim sustavom. Najveći postotak poslova koji te banke obavljaju nepoznat je za naše bankarstvo i tržište, naveo je Kutle.

Istaknuo je kako je teško egzaktno odgovoriti na pitanje o stabilnost bankarskog sustava u Europi i svijetu bez podrobnijih podataka o bilancama banaka i spremnosti država za intervenciju, ali da je očito kako se veliki dio banaka ponaša po sustavu “prevelike smo pa ne možemo propasti” jer bi se njihovim padom srušile ekonomije tih država, piše Fena.

 Jasno je kako u tim državama, kojim smo se mi divili, postoji ‘prenapuhan’ bankarski sustav koji može puknuti ili će biti podložan intervenciji države. Treba očekivati u narednom razdoblju još takvih banaka, ali isto tako i intervenciju država, tvrdi Kutle.

Po njegovim riječima, nerealno je očekivati ikakav direktni negativan utjecaj tih događaja na naše bankarstvo.

Bankarstvo kod nas funkcionira na potpuno drugim principima – konzervativnim, uz izuzetno likvidan, kapitaliziran i profitabilan sustav koji ulijeva povjerenje građanima i pravnim subjektima. Nikakvih negativnih pojava zbog te krize na našem bankarskom tržistu nema i nije realno očekivati drugačije, poručio je Kutle.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.