Banjolučanin otkrio pogrešku u Facebooku i postao zvijezda

Banjolučaninu Nikoli Čubriloviću zbog otkrivene pogreške zahvalili su iz Facebooka i tražili stručnu pomoć.

Tridesetjednogodišnji informatički stručnjak Nikola Nik Čubrilović, koji podrijetlo vuče iz Banje Luke i trenutačno živi i radi u Australiji, postao je prošli tjedan planetarna zvijezda, jer je otkrio da internetska društvena mreža Facebook špijunira svoje korisnike i kad je prestaju koristiti. Njegovo otkriće koje je potreslo svijet, ali i vlasnike Facebooka, prenijeli su najrecentniji svjetski mediji, zbog čega su se svojim korisnicima morali ispričati vlasnici popularne internetske mreže. “Facebook je priznao da sam bio u pravu i da je postojala ‘pogreška u softveru koji je pratio informacije i slao ih’.

Rekli su i da je pogreška uklonjena”, ističe Čubrilović za srpski dnevnik Kurir koji navodi da su mu zahvalili zbog “ukazane pogreške“. Otac mu je svećenik srpske pravoslavne crkve. “Tatina parohija je velika. U okolini Sydneya. Otac je u Australiju emigrirao 1976. iz mjesta Krupa na Vrbasu, nedaleko od Banje Luke. U Australiji je upoznao moju majku, koja je bila iz prve generacije rođene na kontinentu. Njeni su emigrirali iz Like i Bosanske Gradiške odmah poslije Drugog svjetskog rata”, ističe ovaj računalni stručnjak.

Čelnici Facebooka tražili su Nikolu Čubrilovića da zajednički riješe problem sigurnosti i zaštite privatnosti svih korisnika ove globalne mreže. “Stvar je u tome što Facebook ne briše cookie, koji s njega šalju podatke na računalo korisnika i obrnuto, kako bi se dobile informacije o imenu korisnika, lozinki, ali i drugim podacima, primjerice o tome koje stranice korisnik posjećuje. Zbog toga, kad se odjavite s Facebooka, on i dalje prati vaše kretanje po stranicama koji imaju dugme za podjelu podataka s Facebookom (“share“ ili “like“ dugme). Iako mi znamo da oni čuvaju te podatke, koje dobiju od nas”, ističe Nikola.

(Vecernji.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.