Balkan “navalio”: Njemačka ne stiže obraditi zahtjeve za radne vize

Njemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana nisu u stanju obraditi zahtjeve za radnim vizama čiji broj se u prvoj polovini ove godine udvostručio, javlja tjednik Der Spiegel.

U prvoj polovini 2018. u šest zemalja zapadnog Balkana postavljeno je 52.000 zahtjeva za radnim vizama, što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2015., javlja Der Spiegel pozivajući se na interne spise Ministarstva vanjskih poslova.

Nadmašeni kapaciteti

Broj zahtjeva za vizama uvelike je nadmašio kapacitete naših konzularnih predstavništava, što je urodilo rastućim brojem pritužbi predstavnika gospodarstva, politike i civilnog društva, stoji u internom dokumentu.

Istodobno se procjenjuje da bi se, ako se ovaj problem želi savladati, broj zaposlenih u pogođenim konzularnim predstavništvima trebao učetverostručiti, a predlaže se i prebacivanje obrade zahtjeva na institucije u Njemačkoj, poput ureda Ministarstva unutarnjih poslova.

Njemačka priprema novi zakon o useljavanju koji olakšava priljev radne snage

Vize su ključni instrument kontrole

zdavanje viza u inozemstvu je ključni instrument kontrole useljavanja od kojeg ne želimo odstupiti, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Iz Ministarstva vanjskih poslova poručuju kako smatraju da je na njihovu ustanovu pao prevelik teret otkako je Njemačka pojačano u potrazi za stručnjacima iz inozemstva.

Kritika na račun ministarstva je neopravdana. Ako Njemačka želi postati moderna useljenička zemlja moraju se osigurati odgovarajuće birokratske strukture i u samoj Njemačkoj, rekao je državni tajnik u MVP-u Michael Roth.

Njemačkoj nedostaje 800.000 stručnih radnika

Njemačka je 2016. Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju proglasila nesigurnim zemljama čime su izgledi za stjecanje prava na azil za građane ovih zemalja u Njemačkoj smanjeni na najmanju moguću mjeru.

Istodobno je Njemačka olakšala pristup kvalificiranim radnicima iz ovih zemalja svom tržištu rada.

Najviše radnih viza dosad je izdano za sektore građevinarstva, gastronomije i njege osoba.

Njemačkoj, prema procjenama Saveznog ureda za rad, nedostaje oko 800.000 stručnih radnika.

Rekordna potražnja njemačkih tvrtki za radnicima, objavljena najtraženija zanimanja

(Hina)


9 komentara

  • sladuni cekaju da im s neba padne,ovo je hrabar pokusaj da zive ko ljudi.tebi sigurno treba jeftine radne snage tj robova.

   • Covjece nisam nista lose rekao, kazem smo provjerene informacije, imam 3 poznanika sladuni su, otisli tamo i brzen se vrnili nazad, kazu dobro i vamo, ma jebo pare

    5
    5
 • TAKO JE.ŠTA ĆE NAM ANĐINA ŠVABIJA KAD SE I OVDE MORE KRUVA ZARADIT KO OĆE RADIT…KOME JE DRAGO S MIGRANTIMA ŽIVCE GUBIT PO STRANOJ ZEMLJI.

  3
  8
  • More kruva i vode da nije žedan ako kiša padne, a satraše Boga u nama ovi naši ROBOVLASNICI, uništiše ve što je čovik moga štogod više zaradit…. Ima Boga, ima rakova i ostali bolestiju nije Bog mačka, kad im počme vraćat, kajat će se…

 • Mogli su dat Moru Kraljevića, Zdenu ćoškastog, predragog kožula iz turcinovica, tomi sevinu, dobrocinitelja, desetak posto pratara koji su clanovi masonske stranke hadezeja, robovlasnike sto daju place ispod 1000€…. Kad oni odu tražit vize onda će ovde bit dobro, ona će ovde narod disat, a tribamo govna što prija natrat odavde, opljačkaše sustavno😭😭😭…al neće njenačka uhljeba, nažalost🤔

 • Ko to daje plaću 1000 eura,nitko!
  Ratni tajkuni daju 600 KM,a mora se raditi i subote i nedjelje po 9-10 sati dnevno bez odmora ili pet dana od dva puta kad im ćikne.Ali ima Boga i neće proći nekažnjeno.
  A umirovljenici odradili 40 godina i mirovinu su im ti isti uhljebi i ratni tajkuni odredili 300-400 KM.!?A mladi ljudi dobili 2174 KM mirovinu i decenija a uživaju a radili malo ili nimalo!??Zato ovi što su odradili 40 godina sa 65 godina života nemaju ni za kruha.
  A u Njemačkoj ako odradi samo pet godina dobit će mirovinu 600 KM.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.