Ante i Milica Grbešić proslavili 50 godina braka: “Ljubav nikad nismo dovodili u pitanje”

Ante i Milica Grbešić svetom misom u crkvi svetog Nikole Tavelića u Dobrkovićima u Širokom Brijegu obilježili su 50. godišnjicu bračnoga zajedništva.

Iako im je stvarna obljetnica u studenome, ovaj širokobriješki par zlatni pir proslavio je danas iz praktičnih razloga, kako bi s njima moglo biti šestero djece i 12 od 14 unučadi. Misno slavlje povodom 50 godina vjernosti predvodio je širokobriješki franjevac fra Ivan Marić.

Bitno je ne očekivati puno

Ante i Milica Grbešić vjenčali su se 1968. godine, a priča o njihovu bračnom zajedništvu i suživotu možda iz njihovih usta djeluje jednostavno, ali utjelovljuje većinu onih ideala što bi brak trebao biti.

Ja dobro slušam, u šali govori supruga, dodajući da je u braku bitna prizemljenost.

Važno je da ne tražiš puno, budi zadovoljan s malo. Ako se previše očekuje, nastaju problemi, rekla je za portal Jabuka.tv Milica Grbešić.

Bilo muško bilo žensko, koje god tvrdoglavo zapne – ne ide. Mora se moći razgovarati i dogovarati, dometnuo je Ante koji smatra da su od presudne važnosti i djeca.

 Očuvaj među djecom harmoniju. Ako to uspiješ, imaš mir u kući, dodao je.

Foto Kruno: Ante i Milica Grbešić danas imaju 14 unučadi

Dvoje širokobrijeških slavljenika prije vjenčanja “zabavljali” su se nešto više od godinu dana i to vrijeme bilo im je dovoljno da odluče uploviti u bračnu luku. Nisu imali ni osiguranu egzistenciju ni poslove, ali to ih nije brinulo. Kroza život i sve životne probleme išli su hrabro i s vjerom, rješavajući jedno po jedno.

Prije je bilo drugačije. Danas se sve unaprijed priprema pa poslije u braku brzo postane dosadno jer gotovo sve imaju prije nego stupe u brak, usporedila je Milica za portal Jabuka.tv.

Kršili običaje

Ovi supružnici započeli su skromno, živeći u zajedničkoj kući s Antinim roditeljima u Dobrkovićima, u kojoj je uskoro rođeno i dvoje djece. Mladi bračni par kršio je i određene običaje u svome mjestu.

U to vrijeme bilo je sramota ići u crkvu zajedno, muškarac sa ženom. Ali, mi smo išli. Nismo se htjeli dijeliti i bili smo pomalo “izrodi”, ali nam to nije smetalo. Nismo gledali ni idemo li na “mušku” ili na “žensku” stranu crkve – išli smo gdje smo vidjeli da ima mjesta za sjesti, prisjećaju se supružnici.

Potraga za boljim životom i primanjima supružnike je ipak nakon nekoliko godina odvela u Njemačku, koja im je puno pomogla i koristila, ali su se vratili za nešto više od 10 godina i zbog toga ne žale.

Jedina mrlja u periodu između povratka i danas je nesretni rat. Mi smo vjerovali da do njega ipak neće doći, ali došlo je. Njemačka nam je pomogla, ali drugačije se tamo živi i stalno ti “nešto fali”. Ovdje je ljepši život, svjedoče supružnici koji su već 35 godina u svojoj kući u Širokom Brijegu i gdje su različitim poslovima osiguravali egzistenciju, a danas najviše vremena provode u rasadniku koji njima i njihovoj djeci osigurava dodatne prihode.

Ljubav nisu dovodili u pitanje

U Njemačku su supružnici poveli dvoje djece, tamo im se rodilo još dvoje, a po povratku iz Njemačke dobili su blizance kao dio velike obitelji koja im izaziva najviše sreće i zadovoljstva.

Djeca su bitna i za brak. Ona su spona koja uvijek iznova veže i steže ono što ste započeli. Posebni trenuci bili su nam kad smo ih spremali u školu i kada su završavali škole, navode djed i baka 14 unučadi za portal Jabuka.tv.

Slavljenici ispred slike s motivom Antine rodne kuće, u koju se Milica udala

Širokobriješki slavljenici ljubav i vjernost nikada nisu dovodili u sumnju, a pet godina stariji Ante dodaje da nisu imali ni kad jer se trebalo brinuti o velikoj obitelji. Upravo u tome vide i jedan od problema današnjih mladih i njihovih brakova: navikli su na laka rješenja i nisu se naučili dobro “zasukati rukave” i raditi.

Iako nisu mogli otkriti neki poseban recept za uspjeh u braku i ljubavi, Ante i Milica Grbešić uvijek su se vodili onime da moraju biti primjer djeci i imati strpljenja za rješavanje problema.

Ja sam nekada bio nagao i neke sam stvari s drugim ljudima htio rješavati na grublje načine. Ona me uvijek smirivala i vodila prema razumnim rješenjima. Spasila me je. I mene i obitelj i sve, zaključio je Ante Grbešić za portal Jabuka.tv ističući ulogu supruge koja mu je nakon što je 2003. godine doživio moždani udar u Zagreb bila spremna doći i pješice.

(www.jabuka.tv)