Bakir Izetbegović: Naša jedina osveta jesu pravda i istina

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su na današnji dan u Srebrenici primjerene šutnja i molitva.

Izetbegović je istakao kako jezivo iskustvo Srebrenice postavlja teška pitanja i ponekad se čini da odgovora nema.

– Ali, odgovora mora biti. Ona je u budućnosti ispunjenoj mirom. Taj put vodi do pomirenja. Pomirenje je potrebno svima i nama i generacijama koje dolaze. Ono je potrebno i kako nikada više niti jedna majka u BiH ne bi tražila kosti svojih sinova po zemlji. Ali, pomirenja nema bez pravde i istine. Pomirenje se gradi na pravdi i istini, a ne na lažima, provokacijama, negiranju – istakao je.

Izetbegović je dodao da neće biti pomirenja dok upotpunosti ne bude poražena ideologija koja je dovela do genocida u Srebrenici. Zato je ponovo pozvao srpski narod, političke, vjerske i intelektualne lidere da učine sve da se prestane poricati genocid koji je počinjen.

Bošnjacima je, istakao je, Izetbegović, najdublja rana. Ali, dodao je, teško je naći narod koji je uspio duhovnom snagom savladati poriv za osvetom.

Naša jedina osveta jesu pravda i istina. Zato od borbe za istinu i pravdu nećemo odustati. Srebrenica je pozornica nijeme tuge, a treba postati mjesto pomirenja – kazao je.

Da li će građani BiH živjeti u miru, u perspektivnoj zemlji, zavisi upravo od toga da se prihvati istina, a odbace laži o dešavanjima ne samo u Srebrenici već i u Brčkom, Zvorniku, Tomašici…

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Tako isto misli obitelj pokojnog Joze Leutara,Ugljena,Delalića i mnogih drugih ubijenih osoba,na pomukao i teroristički način.Tako misle i sve obitelji ubijenih hrvata od strane Armije BiH-ne,Bakire..

  • Dije istina bugojno jablanica I ostali logori disu pobijeni hrvati I srbi uvjek vi neke zrtve daste imali oruzje kosto ovi sa druge strane nebi niko osta ziv

  • Pravda za sve Bakire ne samo za tvoje.Jedino tada cemo svi u miru zivjeti kada se svi zlocini i zlocinci otkriju.Znaci nikad jer svatko brani svoje,a svi su zlocine radili i armija bih i hvo i cetnici nema se tu sta opravdavat.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.