Baka Anđa živi u nehumanim uvjetima, pokrenuta humanitarna akcija – Jabuka.tv

Baka Anđa živi u nehumanim uvjetima, pokrenuta humanitarna akcija

Na napaćenom licu 70-godišnje Anđe vidna radost kad su joj novinari došli u posjet. Raspričala se, zove u trošnu kuću, pokazuje mačku, psa, “jedinu svoju djecu”, koju, veli, ima…

Anđa živi sama godinama u nehumanim uvjetima u Rotimlji kod Stoca, u kući pod pločom, bez krova, na zemljanom podu, s jednom sobom, bez kupaonice, kuhinje (…) U sobi je vrlo hladno, jer nema ni drva za ogrjev.

U tako teškoj situaciji našla se nakon što se sa suprugom doselila iz Kaknja u izbjegličko naselje Tasovčići u Čapljini. U međuvremenu je dobila komad zemlje na Rotimlji, gdje je 2000. godine počela zajedno sa suprugom graditi kuću, ali nedugo zatim, on je umro pa je kuća ostala nedovršena.

Otada, kako kaže, živi sama. Anđa ističe kako je kuću sazidala do ploče od jednokratne pomoći Općine Stolac i pomoći dobrih susjeda.

Od Općine Stolac dobila sam jednokratnu pomoć od čega sam kupila cement. Sazvala sam susjede koji su mi pomogli podići zidove do ploče. Sredstava više nisam imala, pa sam sama ožbukala zidove. Ja više nemam ni snage ni uvjeta. Nemam snage ni živjeti. Nemam tople vode, gdje se okupati… Zidovi mi vlaže, a najgore je kad pada kiša i kad puše. Zima mi je stalno… Nitko ne dolazi i ne pita treba li mi pomoć. Općinari su dolazili tu prije šest godina, poslikali sve i više se nisu javili. Imam nešto mirovine od čega kupim osnovne namirnice, ali prodavaonica mi daleko, 10 kilometara. Stopiram do najbliže. Ma tko će babi staroj stati… Al opet ima divnih ljudi, priča Anđa za Fenu koja uz to što se jedva kreće, boluje od astme i reume.

Dodaje kako je za vrijeme lockdowna nitko nije posjetio, a kamoli upitao od čega živi. Policija joj je, kaže, jedina pomogla te je uputila na Crveni križ, koji joj je donio osnovne potrepštine.

No, ona ipak zahvaljuje ljudima koji su pomogli na bilo koji način, te im poručuje, da im Bog dadne sreće i zdravlja.

Za ovu priču saznala je privatna Facebook grupa Hercegovina u srcu na čelu s Mirkom Vicom koja je odlučila organizirati skupljanje pomoći Anđi kako bi joj donekle ublažila tešku situaciju u kojoj je godinama.

Naša Facebook grupa je mala, ali ćemo joj pokušati pomoći koliko se može, priča administrator ove grupe i inicijator pomoći Mirko Vico.

Po njegovim riječima, Anđa živi u nemogućim uvjetima te joj je neophodno pokriti ovu kuću u kojoj je velika vlaga od koje je teško oboljela.

Anđi je neophodan i namještaj. Nema maltera unutar kuće, podova, nije završena kupaonica jer nema bojler, tuš kabinu, perilicu rublja, objašnjava Mirko i dodaje kako se skupilo već nešto sredstava, ali da to nije ni približno dovoljno.

Volio bih, poručuje, da se ta akcija proširi i da joj se pomogne.

Onaj tko ne može u novcu, može pomoći u izvođenju radova na kući, u materijalu, crijepu, građi, drvima, hrani, odjeći, napominje Mirko u izjavi za Fenu.

Svi oni koji imaju mogućnosti i žele pomoći mogu se javiti na kontakt broj: 063 248 940

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Čita li šta mislite ovo oni što gradi na visokoj glavici ima ovoga i u Širokom nije svatko ukra tojest dobijo one žake para a ima vas dosta u Širokom što ratni profitera što pokvareni političara i ostale gamadi!Sve u svemu jadni ovi svit dobro ja živ ikako!

 • Pomogli su joj najviše tudjman i šušak DOKSU oni igrali tenis u zagrebu i zgrtali novac na privatne račune ljudi su ginuli i protrabani sa svoji ognjišta samih bilo i hdz pa zarse nitko nije zapita dosad kako joje jadno bilo je i susjeda i rodbine sramota

  • Partizan ko partizan…
   Pojedi svoj rep štakoru.
   Pomogao joj je zlocinac tito sto je zalijeipo ono sto nije ljepljivo pa se odlijepilo ..

 • Čitaju li oni sto svake godine iz proracuna nabavljaju bespotrebno nova auta.
  Jedan njihov mob na racun opcine, zupanije pokrio bi babi kucu, neka ih je sram.

 • Do tada si ti Jure pomagao Srbe kako bi ostala Jugoslavija. Priznaj pošteno. Žalis za njom je li tako. Ali nece ti se više vratiti možeš samo aca, av, av

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.