Azerbejdžanci spremni uložiti milijardu eura u BiH

Republika Azerbejdžan spremna je biti investitor i sudjelovati na tenderima za izgradnju velikih infrastrukturnih objekata u Bosni i Hercegovini. Gradnja autoputa, kao što su dionica poznata kao zaobilaznica Mostar, brza cesta Sarajevo – Tuzla i tunel Prenj, bili su glavna tema razgovora predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudina Radončića, veleposlanika Hasanova i predstavnika velike nacionalne kompanije AzVirt Murata Turkoglua.

Radončić je istaknuo veliki interes domaće vlasti za hitnim početkom na ovim više stotina milijuna KM vrijednim projektima i namjeri da u sljedeće dvije godine Bosna i Hercegovina postane najveće gradilište u regiji.

Također, Radončić i veleposlanik su dodatno razgovarali i o energetskim projektima za koje su zainteresirani Azerbejdžanci. Odnosno, o toplovodu Kakanj – Sarajevo, Termobloku VIII u Kaknju i o termovalorizatoru Sarajevo (postojenje za spaljivanje otpada i kanalizacionog mulja i istovremenu proizvodnju toplotne i električne energije).

Radončić je veleposlanika, u prisustvu ministra energetike, rudarstva i industrije Nermina Džindića, koji je prisustvovao razgovorima, upoznao sa situacijom da su se trojica lidera vladajuće koalicije u FBiH personalno uključili u dinamiziranje ovih procesa.

Zato će nadležne institucije i domaće javne kompanije u najkraćem mogućem roku pripremiti svu neophodnu dokumentaciju za raspisivanje tendera. Na njima bi, pored ostalih zainteresiranih ponuđača, azerbejdžanski investitori imali priliku da se natječu za dobivanje poslova pod jednakim uvjetima.

Kako je veleposlanik informirao Radončića i Džindića, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev je veoma naklonjen Bosni i Hercegovini i stoga su vlada njegove zemlje i AzVirt spremni kroz različite modele financiranja uložiti milijardu Eura u BiH. I to s devedeset posto sudjelovanja domaće radne snage prilikom izgradnje infrastrukturnih objekata.

Inače, jučer je azerbejdžanska državna kompanija AzVirt potpisala memorandum o sporazumijevanju o budućoj poslovnoj suradnji u oblasti energetike s Elektroprivredom BiH, uz posredovanje i prisustvo veleposlanika Hasanova, priopćeno je iz Press centra SBB-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.