AUTOMAFIJA: Zapalili dokaze pred policijom

Usred velike akcije inspektora FMUP-a protiv automafije u zapadnoj Hercegovini, u zaseoku Tomilje kod posuškog Graca dogodio se palež garaže Begića u kojoj se, sumnjalo se, nalazilo mnoštvo autodijelova rastavljenih ukradenih vozila, a koje je tijekom noći osiguravala lokalna policija, piše Večernji list.

Naime, unatoč tome, netko je prije svanuća uspio ubaciti zapaljivu tekućinu u garažu i paležom uništiti dokaze. U susjednom selu Posušja, u mjestu Broćanac, u drugoj garaži, koju je Bašić iznajmio za mjesečnu naknadu od 1000 maraka, zatečena su dva vozila, mercedes i passat nedavno ukradeni u Mostaru.

Dvaput ukraden golf 4

U Širokom Brijegu je pak, točnije u šumi u mjestu Gornji Crnač, otkriven golf 4 sive boje, koji je u noći s četvrtka na petak također ukraden u Mostaru. Zanimljivo je da je to u posljednjih godinu i pol dana drugi put da se isti golf ukrade i odmah sutra pronađe. U oba navrata, (ne)sretni vlasnik Željko Čolak iz Mostara ostao je zatečen.

– U zadnjem slučaju su mi obili garažu u obiteljskoj kući u naselju Đikovina i odvezli vozilo. Sutradan su mi iz policije samo javili da su ga našli kod Širokog. U prvom slučaju, dvije večeri prije Nove godine 2011., to isto vozilo su ukrali s parkirališta u gradu, a policija me već ujutro zvala da su ga našli u vinogradu u mjestu Željuše – kaže Čolak napomenuvši da ga nijednom nitko nije zvao za mogući otkup ukradenog plijena, a i vozilo ima kasko osiguranje. Da automafija još nije razbijena, svjedoče i jučerašnji slučajevi, gdje je tijekom noći na području Mostara pokušana krađa čak pet vozila, četiri passata i jednoga golfa. Pukim čudom, nijedan nije nestao.

“Pregrupiranje”

Da akcije daju vrlo ograničene rezultate, pokazuje i to da je nakon 2005., kada je otkriveno čak 13 kriminalnih skupina koje su se bavile krađom i preprodajom automobila, automafiji bilo dovoljno samo godinu dana za “pregrupiranje”. Unutar organizacija mafijaških skupina postoje specijalizirane skupine kriminalaca za otuđivanje vozila. Druge skupine organizacije stupaju u kontakt s vlasnicima vozila, treći obavljaju primopredaju, a četvrti krivotvore dokumentaciju, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.