Autoherc Grude će besplatno voziti birače u BiH na birališta

Autobuse koji će birače u BiH u nedjelju besplatno prevoziti na birališta osigurat će tvrtka Autoherc iz Gruda, doznaje se u HDZ-u BiH, iz kojega poručuju kako nije riječ o donaciji kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović ni HDZ-u, nego Hrvatima u BiH koji biračko pravo mogu ostvariti samo u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Iz HDZ-a je u utorak priopćeno da je Izborni stožer HDZ-a BiH na sastanku s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem dogovorio pripreme za drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora, 11. siječnja, za koji su organizirali besplatan autobusni prijevoz glasača prema konzularnim uredima u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

“Riječ je o donaciji tvrtke Autoherc iz Gruda hrvatskom narodu u BiH, gdje imamo 260 tisuća građana s pravom glasa. Besplatan autobusni prijevoz omogućit će onima iz Posavine da dođu do biračkog mjesta u Tuzli, onima iz srednje Bosne da dođu do Sarajeva, a biračima iz zapadne Hercegovine da dođu u Mostar”, objasnio je Hini tajnik Izbornog stožera HDZ-a BiH Mario Grgić.

Podsjetio je da je ustavnim promjenama 2010. utvrđeno da se izbori izvan Hrvatske mogu održavati isključivo u diplomatsko-konzularnim uredima, kojih je u BiH četiri.

“U cijeloj BiH imamo 15 biračkih mjesta. Čak i kad bi kroz svako biračko mjesto prošlo 1000 ljudi, što je i teoretski teško ostvarivo, svi birači ne bi imali mogućnost ostvariti svoje pravo”, upozorio je Grgić te dodao kako u HDZ-u BiH imaju informaciju da je na jednom biračkom mjestu u Mostaru u prvom izbornom krugu nestalo struje te da se s izbora neobavljenog posla vratilo više od 100 birača, javlja Hina

Napomenuo je da su tražili više biračkih mjesta u BiH, ali da se Državno izborno povjerenstvo (DIP) na to oglušilo.

Očekuje da će besplatan prijevoz značajno podići odaziv u drugom krugu predsjedničkih izbora. “Po našim podacima, u prvom krugu glasovalo je 7358 birača, a očekujemo da će ih u drugom krugu biti više od 10 tisuća”, rekao je Grgić.

(www.jabuka.tv)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.