Ljubav u Mostaru sve češće kod psihologa

Mladi u Mostaru zbog ljubavnih problema sve češće traže pomoć psihologa, potvrdila nam je psihologinja Dijana Ivanišević.

”Vrlo često mi se za pomoć obraćaju mladi zbog razgovara o svojim ljubavnim problemima”, rekla je za Bljesak.info ova magistrica psihologije i certificirani hipnoterapeut.

Stručni savjeti liječe ljubavne probleme

Naime, odlazak kod psihologa jedno je od (modernih) rješenja kada imate ljubavnih problema. Istraživanja su pokazala kako se ljudi najlakše otvaraju strancu, a i stručne osobe će savjetima pomoći da se osobe osjećaju bolje. Razni psiholozi također upozoravaju kako ljubavni problemi mogu biti okidač za pojavu raznih depresivnih ponašanja.

Kada je Mostar i ljubavne veze u pitanju, Udruženje mladih psihologa je provelo istraživanje kako svaka četvrta veza trpi neki oblik nasilja. To istraživanje je pokazalo također da i muškarci i žene vrše nasilje podjednako s tim da su muškarci česti počinitelji fizičkog nasilja dok žene češće psihički zlostavljaju svoje partnere.

Prema rezultatima istraživanja zastupljeno je i psihičko i fizičko nasilje s tim da se mnogo više priča o fizičkom nasilju koje ima vidljive posljedice.

”Psihičko zlostavljanje je mnogo teže uočiti jer nema fizičkih dokaza o zlostavljanju i većina osoba koja trpi ovaj vid nasilja ne priča o tome ili smatra da odnos koji ima s partnerom nije nasilnički. Dugoročno gledano psihičko zlostavljanje ima teže i dugotrajnije posljedice od fizičkog”, rekli su nam iz Udruženja mladih psihologa Mostar.

Ostanak u vezi sa nasilnikom

Na pitanje koliko se mladih izrazilo da je bilo podložno nekoj vrsti nasilja u vezi, iz Udruženja odgovaraju kako je 60 posto ispitanika izjavilo da je bilo izloženo određenoj vrsti nasilja barem jednom u životu.

”Od tih 60 posto više od 40 posto su žene. Smatramo da je ovaj broj u stvarnosti čak i veći i da je mnogo veći broj muškaraca izložen nasilju nego što to rezultati istraživanja pokazuju”, rekli su iz Udruženja.

Unatoč tome, što svakodnevno trpe nasilje u vezama, mladi rijetko prekidaju ovakve veze i to iz više razloga. Glavni razlog ostanka u vezi su strah od osvete ukoliko žrtva prekine vezu, osjećaj manje vrijednosti koji osjeća žrtva a koji joj je nametnut od partnera.

Kako objasnili iz Udruženja neke žrtve smatraju da ne zaslužuju bolje ili da ih nitko neće tako voljeti. Određen broj žrtava se patološki veže za nasilnika i njima je potrebna pomoć da bi uopće shvatili da ta veza nije zdrava i da su one žrtve.

(Bljesak.info)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.