Aronija – sve zanimljivija voćna vrsta

Aronija je voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike. Kao samonikla najviše je zastupljena u Kanadi. U Europi se najviše uzgaja u sjevernim dijelovima Rusije, a u srednjoj Europi novi nasadi podižu se u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, te na sjeveru Njemačke i Francuske. U Bosni i Hercegovini zadnjih nekoliko godina postaje vrlo tražena među voćarima.

Aronija je vrlo otporna na hladnoću

Aronija je izuzetno otporna i prilagodljiva biljka. S uspjehom se može uzgajati u područjima oštre kontinentalne klime, te na tlima koja imaju blago kiselu reakciju pH 5,5-6,0. Preporučuje se pri sadnji izbjegavati ekstremno suha pješčana tla, te zbijena tla.

Nadzemni dijelovi stabla i korijenov sustav pokazuju veliku otpornost na niske temperature pa tako u doba zimskog mirovanja podnosi do -30 ˚C. Cvate koncem travnja i početkom svibnja, čime izbjegava kasne proljetne mrazove, koji gotovo uopće ne mogu naškoditi stabljici i cvijetu aronije. Ozbiljna oštećenja od smrzavanja mogu se očekivati tek pri temperaturama od -23 ˚C početkom zime i na -30 ˚C sredinom zime. Kritična temperaturna granica tla je -11 ˚C.

Pripreme tla za sadnju

Prije sadnje treba pripremiti tlo: obaviti gnojidbu organskim i mineralnim gnojivima s povišenim sadržajem fosfora i kalija, ovisno o analizi tla, te duboko izorati tlo na dubinu 30-40 cm. Preporučuje se sadnja nasada u jesen, s dvogodišnjim sadnicama, koje imaju 3-5 izdanaka i dobro razvijen korijenov sustav. Plantažno se uzgaja kao grm ili stablašica. U praksi je češći sustav uzgoja u obliku grmova, s razmakom sadnje 3,0–4,0 m između redova i 1,5–2,0 m u redu.Biljke se sade na dubinu kao što su bile sađene u rasadniku. Dovoljno je iskopati jame dubine 20 cm i promjera 30 cm. Korijen treba pažljivo zatrpati sipkom i vlažnom zemljom i dobro nagaziti, kako bi se uspostavio kontakt između korijena i tla, te se istisnuo zrak.

Berba aronije

Plodovi aronije dozrijevaju u kolovozu. Moraju biti potpuno zreli kada se beru, inače su jako trpki. Zreli plod aronije je crn i sjajan, te se lagano otkida od peteljke. Ako zreli plodovi ostanu na biljci, neće se pokvariti ili otpasti, stoga se branje plodova može produžiti.Berba se obavlja ručno sakupljanjem bobica ili rezanjem cijelog grozdića, ako se plodovi žele sačuvati na duži rok.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

Komentiraj: