Aprijum – križanac marelice i šljive

Prigodom posjete jednom od voćnih rasadnika odmah sam uočio spomenutu „marelicu“ (matično stablo) koju dosad nisam imao prilike zamijetiti na našim terenima. Isto tako, dosadašnjim obilaskom pojedinih velikih registriranih voćnih rasadnika na području BiH, Hrvatske i Srbije «brazilsku marelicu» nisam mogao uočiti. Jednim dijelom to je i razumljivo stoga što se ova sorta/vrsta ne nalazi na sortnoj listi, pa se stoga i ne smije proizvoditi u voćnim rasadnicima.

Međutim, plodove spomenute marelice jasno sam vidio i konzumirao, te vam iz prve ruke mogu reći kako se radi o uistinu neobičnoj voćnoj vrsti. Ali, u brojnoj stručnoj literaturi koju posjedujem o voćnim vrstama, o ovoj vrsti nema ni spomena. Ipak, prateći i proučavajući inozemnu literaturu da se uočiti sličnost navedene voćke s križancem marelice i šljive, koja nosi stručni naziv Aprijum. Dakle Aprijum je svojevrstan hibrid nastao križanjima i po ukusu podsjeća na obogaćenu mješavinu marelice i šljive.

Radi se o voću velike slasti koje sadržava više šećera nego marelica i šljiva. Navedeni Aprijum se proizvodi u okviru tvrtke «Zaiger’sGenetic’s» te se plantažno uzgaja na području Kalifornije, zbog čega je jasno kako mu hercegovačka klima više nego odgovara. Jednu sadnicu imam posađenu u vlastitom voćnjaku ali za prave podatke o njezinoj rodnosti i adaptabilnosti našim krajevima morat ćemo, nažalost, pričekati nekoliko godina.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj: