Appleov App Store konačno dostupan u BiH, a za Enterprise profil kompanijama neophodan D-U- N-S broj

Kompanija Apple je prije nekoliko dana proširila ponudu otključavanjem svojih najpoznatijih softverskih servisa – App Store, Apple Arcade, Apple Music, Apple Podcasts i iCloud za 20, odnosno 52 države kada je u pitanju Music, tako da i korisnici u BiH od sada ne moraju prijavljivati svoje naloge u druge zemlje kako bi preko iPhonea/Apple uređaja uživali u ovim pogodnostima.

Kompanijama koje žele koristiti ove servise neophodan je D-U-N-S broj, koji za BiH mogu dobiti zahvaljujući kompaniji Bisnode.

Iako je cilj Appla da korisnici otkriju omiljene aplikacije, igrice, pjesme i podcaste, svjesni su da će mnogi, kao što je i do sada bio slučaj, iskorištavati poduzetničke aplikacije, pa je Apple odlučio izbjeći ovakve situacije.

Naime, neke kompanije ili pojedinci su kršili Appleove uvjete korištenja i plasirali na AppStore sadržaj za odrasle, aplikacije za kockanje i Warez, jer je praktično bilo tko mogao pristupiti programu Enterprise, samo je bilo potrebno ispuniti online obrazac registracije i odmah postaviti aplikaciju na AppStore.

Nakon što su utvrdili da ima puno zloupotrebe AppleStorea, Apple je odlučio da pri registraciji kompanija zahtjeva D-U-N-S poslovni ID i time je kompaniji D&B povjerio dužnost provjere pravnih subjekata.

Zašto kompanija Apple traži D-U-N-S broj?

U objašnjenju zašto je potreban DUNS broj, Apple na svojoj web stranici objašnjava: D-U-N-S Broj jedinstveni je devetoznamenkasti broj koji identificira poslovne subjekte na osnovi lokacije. Dodijeljen i održavan od strane Dun & Bradstreet (D&B), D-U-N-S broj se široko koristi kao standardni poslovni identifikator.

D-U-N-S broj korisnicima služi za provjeru identiteta i statusa pravne osobe u njihovoj organizaciji, kao dio našeg postupka provjere upisa za ulazak u Apple Developer Program ili Apple Developer Enterprise Program. Iako mnoge vrste kompanija mogu dobiti D-U-N-S broj, vaša kompanija mora biti priznata kao pravna osoba (npr. korporacija ili društvo s ograničenom odgovornošću) da bi zaključila pravne uvjete i obaveze sporazuma Apple Developer Programme.

Fiktivne kompanije, nazivi brendova i poslovnice se ne prihvaćaju, a kompanije i obrazovne ustanove moraju imati D-U-N-S broj.

Kako doći do D-U-N-S broja u BiH?

D&B je vlasnik najveće svjetske baze podataka, koja sadrži više od 250 milijuna podataka o poslovanju za više od 250.000.000 kompanija iz 220 zemalja svijeta. Bisnode grupa, kao strateški partner, ima ekskluzivno pravo za prodaju i razvoj međunarodnih Dun & Bradstreet rješenja na 19 europskih tržišta.

Ukoliko se želite označiti DUNS brojem kontaktirajte Bisnode na +387 33 215 454, besplatan broj za BiH 0800 22337 ili e-mail: [email protected].

Napokon! Apple Music i Apple Arcade stigli u BiH

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.