Apple želi vlastite procesore za Mac

Nakon što je Bloomberg objavio da Apple planira proizvoditi vlastite procesore za Mac računala umjesto da koristi Intelove kao do sada, dionice Intela pale su za 9,2%, što je bio najveći pad vrijednosti dionica kompanije u posljednje dvije godine.

Nakon prvotnog pada dionica njihova vrijednost je ipak porasla te sada iznosi 6% manje nego što je bila prije Bloombergove objave, izvještava CNN Money.

Suradnja ovih dviju kompanija pomogla je uspjehu Apple-ovog Maca i povezala je Intel s vodećim brendovima u elektronici, a prekid suradnje je snažan udarac proizvođaču čipova koji oko pet posto svojih godišnjih prihoda duguje upravo Appleu.

Naime, Intel najviše zarađuje od prodaje procesora te su Mac računala velik dio tog tržišta, a osim ove neugodne vijesti, kompanija ima probleme s lošom prodajom vlastitih računala. Zbog navedenog, Intel pokušava proširiti svoju ponudu ulaganjem u umjetnu inteligenciju i tehnologiju samovozećih automobila. Osim toga, fokusira se na prodaju procesora drugim proizvođačima računala. Dell Technologies, HP, Lenovo i ASUSteK Computer neke su od kompanija koje koriste Intelove čipove, a Apple će prekidom ove suradnje postati jedini proizvođač računala koji koristi vlastite procesore. Navodno će do toga doći već 2020.

Ovaj je potez dio šire Apple-ove strategije da svi uređaji te kompanije, uključujući Mac, iPhone i iPad, rade na sličan način, a Intelovi čipovi su među zadnjim dijelovima procesora koje dizajnira tvrtka koja nije Apple. Trenutno skoro svi proizvodi tvrtke (iPhone, iPad, Apple Watch i Apple TV) koriste procesore koje je dizajnirao Apple te bi korištenje vlastitih čipova i u Macu omogućilo kompaniji da u prodaju pušta nove modele u vlastitim vremenskim rokovima, a da ne ovisi o Intelu. Osim toga, koristeći vlastite čipove Apple bi mogao brže uvoditi nova svojstva na sve svoje proizvode i snažnije integrirati novi hardver i softver.

Ipak, ni jedna od dviju kompanija još nije komentirala ove navode.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.