Apple radi na preklopnom iPhoneu bez preklopnog ekrana

Otkako je Samsung predstavio Galaxy Z Flip, mobitel koji se otvara “kao kutijica za puder”, odnosno kao školjka, krenule su glasine da bi i Apple mogao krenuti istim putem.

Naime, dizajn clamshell mobitela nove generacije, u koje se ubraja i Motorolin novi RAZR, pokazao se kao praktičan – mobitel s dijagonalom i oblikom ekrana na kakav smo već navikli preklopi se u upola manji pa ga se lako pospremi u manji džep.

No, s preklapanjem mobitela dolazi i problem preklapanja zaslona, što je daleko veći inženjerski izazov nego što je to prepiliti tijelo mobitela u dva dijela i u njih rasporediti interne dijelove elektronike. Kod Samsunga i Motorole problem je riješen plastičnim OLED zaslonima koji se savijaju, no ta izvedba ima svoje mane. Primarno, to je problem upadanja prašine i drugih čestica u prostor šarke ispod zaslona a potom je tu i estetski dojam. Svaki savitljivi ekran na pregibu se, jednostavno rečeno, gužva, a nabor je gotovo uvijek vidljiv i opipljiv.

Sada se čini, ako je vjerovati renomiranom leakeru Jonu Prosseru, da je Apple odlučio ući u ring s drugim proizvođačima preklopnih mobitela, ali na svoj način. Oni, kaže Prosser, rade na drugačijem dizajnu preklopnog clamshell uređaja. Neki novi preklopni iPhone sklapao bi se kao i Z Flip ili RAZR, ali bi se preklapalo samo njegovo tijelo, ne i ekran, piše Bug.hr.

Ovo tehničko rješenje minimiziralo bi probleme sa šarkama, a Apple bi mogao u preklopni mobitel staviti klasične staklene ekrane i zabrtviti ih kao i na običnim iPhoneima. Kako ovakav mobitel ne bi izgledao kao da zaista ima dva ekrana, Apple mu navodno planira dati vrlo tanke okvire kojima bi se, jednom kad je uređaj otvoren, ekrani spojili u jedan, gotovo bez prekida među njima.

Patent

Prosser kaže i da će vanjska forma uređaja biti slična onoj kao na iPhoneu 11, sa zaobljenim rubovima načinjenima od nehrđajućeg čelika, a da notcha ne bi trebalo biti. FaceID bit će, kaže, skriven u gornjem rubu iznad ekrana.

Sličan koncept nedavno je osvanuo u obliku neslužbenog rendera na YouTubeu i moramo priznati da uopće ne izgleda loše:

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.