Apple patentirao način za snimanje grupnih selfija – na daljinu

S vremena na vrijeme zanimljivo je pogledati čime se bave Appleovi inženjeri i kakve sve tehnologije osmišljavaju i patentiraju, bez obzira planiraju li ih komercijalizirati ili ne.

Ovime se redovito bavi portal Patently Apple, a sada su iz grupe od 57 tehnoloških patenata odobrenih ovoj kompaniji prošloga tjedna izdvojili onaj koji se tiče – naprednog snimanja selfija.

Američki patentni ured Appleu je odobrio patent naslova Stvaranje sintetičkih grupnih selfija, koji opisuje tehnologiju za stvaranje popularnih selfie fotografija s više osoba na njima, ali na način da se ne moraju sve te osobe istodobno naći pred kamerom mobilnog uređaja.

Apple u patentu opisuje metodu prikupljanja slika, videa ili prijenosa uživo s više uređaja te njihovo automatsko aranžiranje u grupni selfie.

Primjenom ove tehnologije svaki bi sudionik u selfiu poslao svoju fotografiju ili video, a središnji korisnik bi ih na svojem uređaju ukomponirao u grupni slikovni ili video zapis. Međutim, tu ne bi bio kraj, ovakvi selfiji ostali bi pod kontrolom onih koji se na njima nalaze, pa bi ih svi oni mogli aranžirati i uređivati po svome, odnosno mijenjati raspored lica na ekranu i slično, piše Bug.hr.

Appleov patent

Za ovo bi se koristile već dostupne tehnologije snimanja i uređivanja fotografija, ali i senzori dubine vidnog polja dostupni na Appleovim iPhoneima i iPadima. Na organizatoru grupnog fotografiranja bilo bi da sudionicima pošalje pozivnicu, oni mu vrate svoj selfie, a on potom slaže kolaž njihovih fotografija, pohranjuje ga kao interaktivnu sliku i vraća svim sudionicima na gledanje i uređivanje.

Zanimljivo, iako ovakvo snimanje selfija na daljinu može biti od koristi u 2020. godini, kada je poželjno paziti na fizičko distanciranje od drugih ljudi, Apple je patentnu prijavu za ovu tehnologiju predao još u srpnju 2018., kada pandemija nije nikome bila na pameti.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.