Apple bi novim MacBookom mogao pogaziti još jednu Jobsovu riječ

Revniji pratitelji zbivanja u i oko Applea, koji znaju nešto o povijesti kompanije i turbulentnom razdoblju u kojem je njome upravljao Steve Jobs, sjetit će se nekih njegovih dizajnerskih postulata – i vidjet će da nisu baš svi preživjeli do današnjih dana.

Jobs nas je zauvijek napustio prije nešto više od 11 godina, njegove ideje i dalje su vodilja Timu Cooku i ostatku uprave Applea, ali, malo po malo, ipak se udaljavaju od Jobsovog perfekcionizma i dizajnerskog puritanstva.

Prvi primjer, kada su mnogi protumačili kako je “novi Apple” drugačiji od Jobsovog, zbio se kada je uz iPad predstavljen i prvi stylus, Apple Pencil. Jobs je bio poznat po izjavi kojom kritizira konkurenciju: Ako vidite stylus, znate da su nešto učinili krivo.

Smatrao je da nema boljeg stylusa od ljudskog prsta i da “nitko ne želi tu olovku”. Morate je kupiti, pa je stavite negdje, pa je izgubite. Fuj! – a onda je, samo četiri godine nakon njegove smrti, iPad dobio Apple Pencil.

Slično bi se sada moglo dogoditi i s MacBookom. Jobs je za života bio veliki protivnik ekrana osjetljivih na dodir, koji bi se našli na “pravim” računalima.

Prema njemu, oni su bili rezervirani za mobilne uređaje, a 2010. godine je, prilikom predstavljanja MacBook Aira, čak i istaknuo: Površine osjetljive na dodir ne žele biti okomite. Referirao se pritom na to da se korisnici ne žele naginjati preko tipkovnice da bi dirali po zaslonu i dodao da je to ergonomski užasno, piše Bug.hr.

Međutim – Jobsa nema već dugo, ekrani osjetljivi na dodir su posvuda, pa bi tako uskoro mogli osvanuti i na MacBooku. Piše tako obično pouzdani Mark Gurman na Bloombergu. On kaže kako se u Appleu naveliko priprema nova linija MacBooka, čak i MacBooka Pro s novim, OLED zaslonima, koji će nuditi touchscreen. “Fuj”, možda bi im na to rekao Jobs?

Prelazak na OLED ekrane u Appleovoj liniji prijenosnika očekivan je i logičan potez, kao što je to bio i prelazak na vlastite ARM čipove. No, kako će se sučelje macOS-a, prilagođeno prije svega mišu i Appleovom velikom trackpadu, nositi s dodirima prsta – to tek trebamo vidjeti.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Kad je izbacivao prvi iPhone, ljudi su bili fascinirani scroll funkcijom, tako da se moze reći da je ipak imao malo outdated mišljenja i nije imao pojma gdje će tehnologija doći. Netko to zove kopiranjem, tko god se imalo kuzi u tehnologiju će reći normalan potez jer ipak trebaš opravdati cijenu mac-a koji je i po 5000 KM.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.