Ansambl Lado svoj novi program posvećuje i Hrvatima u Bosni i Hercegovini

Ansambl Lado svoju će sedamdesetu godišnjicu djelovanja u 2019. godini obilježiti velikom turnejom po BiH gdje će se predstaviti programom pod nazivom “Neka sjaji sunce svima di još našeg roda ima”.

Andrija Ivančan, umjetnički voditelj Lada u razgovoru za portal Jabuka.tv govorio je o samom programu te turneji koja uskoro počinje.

Svi smo u Ladu jako zadovoljni da smo svoju sedamdesetu godišnjicu posvetili Hrvatima u staroj dijaspori i Bosni i Hercegovini. Riječ je o plesovima i pjesmama Bunjevačkih Hrvata – Vojvodina, Gradišćanskih Hrvata – Austrija, Moliških Hrvata – Italija, Hrvata Boke Kotorske – Crna Gora, Hrvata okolice Pečuha – Mađarska, Hrvata iz Letnice – Kosovo, Hrvata iz Karaševa – Rumunjska, istaknuo je Ivančan.

Godinu u kojoj obilježava 70. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO…

Posted by Andrija Ivančan on Tuesday, 26 March 2019

Hrvati u BiH bit će predstavljeni sa tri koreografije tj. tri područja. Prva je poskočica Linđo, drugo područje je Rama, a treće Bosanska Posavina, dodaje Ivančan ističući kako je prvi koncert na programu već 26. travnja u Zadru.

Čitav niz koncerata slijedi nakon Zadra, a onaj središnji koncert održat će se u Zagrebu 25. lipnja ispred Umjetničkog paviljona.

Očekujemo da taj koncert bude najposjećeniji koncert u povijesti Lada. Na otvorenom je, rođendanski, ulaz je besplatan. Svi koji ne budu u prilici vidjeti ovaj koncert uživo, moći će ga vidjeti u programu HRT-a, ističe Ivančan u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Program je namjerno posvećen Hrvatima u BiH i staroj dijaspori jer su to ljudi koji su očuvali svoj jezik stoljećima. Čuvaju svoju kulturu i običaje. Upravo Lado kao utvrda hrvatske tradicijske kulture baš svoju sedamdesetu obljetnicu posvećuje svima, dodaje Andrija Ivančan naglašavajući kako se ovim koncertom šalje poruka Hrvatima izvan Hrvatske da se s ponosom diče svoga roda.

Lado je i tijekom korizme održao tradicionalnu korizmenu turneju tijekom koje je izveo tematske napjeve Gospina plača iz raznih hrvatskih krajeva.

Uvijek se rado odazivamo župama iz raznih krajeva. Ove godine je tema Gospin plač, jedan zaista sjajan program, dodao je Ivančan.

(www.jabuka.tv | Mario Pinjuh)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.