Ansambl Lado održao spektakularan koncert u prepunoj dvorani u Posušju

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado održao je koncert u prepunoj športskoj dvorani u Posušju. Riječ je o programu Ansambla Lado koji je posvećen Hrvatima u Bosni i Hercegovini i “staroj dijaspori”.

Umjetničkog voditelja Ansambla Lado Andrije Ivančana istaknuo je kako ovakav program nije urađen nikada u 70 godina postojanja ovoga ansambla.

Ti Hrvati u dijaspori su zadržali svoju vjeru, identitet i kulturu. Ono što je nama bilo važno pri sastavljanju programa bila je sačuvana tradicijska kultura. I upravo njima u čast, njihovoj herojskoj borbi da svoju kulturu sačuvaju kroz sva ta stoljeća, jer moramo imati na umu da su mnogim zemljama bili izloženi jakim pokušajima asimilacije, ansambl LADO je svoju veliku okruglu obljetnicu odlučio posvetiti njima, kazao je Ivančan u razgovoru za portal Jabuka.tv.

U kreiranju ovog programa sudjelovalo je dosta mladih autora koji su već prije izrazili zanimanje za tradiciju Hrvata u dijaspori.

Te mlade nove generacije prepoznaju tu vrijednost. Oni rade nova djela koja imaju svoju svježinu. Mislim da je ovo najbolje od onoga što Hrvatska ima na tržištu. Drago mi je što smo sve ovo objedinili u jedan program, istaknuo je Ivančan dodajući kako su Hrvati, čuvajući stoljećima svoj jezik i tradicijsku kulturu, zaslužili jedan ovakav program. 

U 70 godina postojanja, iza Ansambla Lado je više od 5000 nastupa u Hrvatskoj i diljem svijeta za koje su osvojili brojne nagrade i nailazili na nepodijeljeno oduševljenje publike i stručne kritike.

Koncert se održao u sklopu velike kulturno-zabavne i športske manifestacije “Posuško lito” 2019. Idući nastup ansambla Lado zakazan je za 9. srpnja na Vionici.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.