Aluminiju stigla električna energija, a prvi račun tek za 120 dana

Prema odluci koju je usvojila Skupština Elektroprivrede HZ HB, ovo poduzeće od 1. siječnja počelo je isporučivati električnu energiju mostarskom Aluminiju.

Kako je rekla Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija u EP HZ HB, Aluminiju se električna energija isporučuje sukladno odluci većinskih vlasnika Elektroprivrede HZ HB te zasada nema nikakvih smetnji u ovome procesu.

Uprava poduzeća dobila je iste uvjete kupnje električne energije kao što mi imamo ugovor s Aluminijem. Cijena je samo uvećana za onoliko koliko je potrebno da mi ne budemo na gubitku u ovome poslovnom aranžmanu. Prvi računi Aluminiju će biti isporučeni za 120 dana i nadamo se kako će Uprava Aluminija do tada pronaći načine kako izaći iz krize u kojoj se nalazi i kako će biti u stanju ispuniti svoje tekuće obveze, rekla je Buntić za Večernji list.

Dodala je kako je Uprava EP HZ HB našla načine da kroz potpisane ugovore zaštiti svoje poduzeće, a Aluminiju osigura redovitu opskrbu električnom energijom.

Naš cilj je svojim aktivnostima zaštititi oba poduzeća. I mi i Aluminij od velike smo gospodarske važnosti za cijelu regiju i mi ćemo s naše strane učiniti sve korake da nadvladamo aktualne probleme. Potpisani ugovori moraju se poštovati i ne treba zaboraviti kako smo u ovoj situaciji izloženi novim opasnostima ako Aluminij ne bude mogao ispuniti preuzete obveze, zaključila je sugovornica Večernjeg lista.

Inače, Vlada Federacije BiH naložila je Elektroprivredi HZ HB, kao većinski vlasnik, potpisivanje ugovora s Aluminijem i obvezu isporuke električne energije tijekom cijele 2019. godine.

U ugovoru se navodi odgoda plaćanja 60 plus 60 dana, što znači kako će Aluminij u tome razdoblju potrošiti još 100 milijuna maraka električne energije i tek tada će morati platiti račun za struju.

Hoće li u tome i uspjeti, nitko ne može prognozirati jer je ta tvrtka dužna oko 350 milijuna maraka.

Odgoda plaćanja računa za električnu energiju sigurno će posrnulom gigantu trenutačno olakšati poziciju, ali potrebna su dugoročna rješenja i planovi za sanaciju stanja. Ovo je jedno od prvih pitanja kojima će se morati baviti nova federalna vlast, dok aktualna Vlada FBiH u tehničkom mandatu teško može više pomoći u rješavanju ovoga problema.

Javnost će i dalje s velikim zanimanjem pratiti stanje oko Aluminija i EP HZ HB jer bi u slučaju posrtanja to moglo imati katastrofalne posljedice za cijelu Hercegovinu, navodi Večernjak.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Nije baš 100 miliona struje. Za 4 mjeseca potrošiti će 60-70 miliona KM struje. U principu, vlada FBiH odlučila je dati Aluminiju 70 miliona KM obrtnih sredstava, ali ne iz nekog proračuna, već iz zalihe EP HZHB. EP HZHB će tih dodatnih 70 miliona KM izgubiti i može ih otpisati kao i onih 200 dosadašnjeg duga, ali na ovaj način Aluminiju je osigurano minimum 1.5 godina života dok opet ne dotakne 0 KM obrtnih sredstava. EP HZHB je firma u državnom vlasništvu, i vlada je imala pravo to napraviti, a kako su i Aluminij i EP HZHB iako državni totalno HR(HDZ) priča, potpuno je normalno da su pustili da se HR giganti podave međusobno i da u optok nisu pustili EP BiH (sda-priča)..
    Kolateralna šteta će biti ograničena samo na HR firme. Treba gledati i drugu stranu medalje EP HZHB većinu svoje struje prodaje Aluminiju, i kad on nestane EP HZHB će biti jedna mala ku.ac firma koju će za par godina preuzeti (fol ujediniti) sa EP BiH u jedinstvenu SDA EP BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.