Alarmantni podaci: Jedemo meso koje košta 1,10 KM po kilogramu

Dok je bh. stočarstvo na rubu ambisa, u našu zemlju uvozi se meso iz brojnih država, a vrijednost mu je često nerealno niska, što otvara pitanje koliko je zdravo za uporabu. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH “Nezavisne” doznaju kako smo prošle godine iz Rumunjske uvezli 220.697 kilograma okoštanog mesa peradi, ukupne vrijednosti 245.393 marke, što znači da jedan kilogram košta oko 1,10 KM.

Stoga su u panici i predstavnici udruga za zaštitu potrošača, ali i zaštitnici domaće proizvodnje. Ljuti su, jer, kažu, u BiH se već godinama uvozi sve i svašta, što završava na kuhinjskim stolovima. Podsjećaju da mehanički otkoštano meso uglavnom završava u parizerima, hrenovkama i paštetama, te potrošače pozivaju da paze što kupuju.

“Ranije su uvezene velike količine pilećih bataka, koje su prodavane na pijaci ‘Arizona’, a cijena je bila bagatela. Narod je trčao kupovati kao da se dijelilo besplatno. Ispostavilo se da su pilići hranjeni enormnim količinama antibiotika, koji su korišteni kao stimulatori rasta”, podsjeća Stojan Marinković, predsjednik Povjerenstva za zaštitu domaće proizvodnje BiH.

Zbog toga, ističe on, nije ni čudno što su neki proizvodi od mesa na bh. tržištu toliko jeftini.

“Poznato je da su u nekim od tih proizvoda još ranije pronađeni polifosfati, koji za sebe vežu ogromne količine vode, a osim toga su kancerogeni. Uzmite parče salame i spustite u suhu tavu, te je stavite na vatru. Vidjet ćete kako iz salame izlazi voda. Bit će vam sve jasno. Oni nam prodaju i vodu i meso loše kvalitete i kancerogene materije”, tvrdi Marinković.

Zabrinut je i Mesud Lakota, tajnik Udruge za zaštitu interesa potrošača Sarajevske županije, koji ističe da su u mesnoj industriji mnoge stvari pokrivene maglom.

“Mi meso uvozimo i iz Južne Amerike. Dolazi nam smrznuto meso koje završava u salamama, kobasicama i paštetama. Kvaliteta je upitna i ako ne zadovoljava standarde u Europi, ovdje prolazi. Roba bi morala zadovoljavati minimum kvalitete i ne bi bilo problema”, podvlači Lakota.

Inače, dok bh. peradari jedva sastavljaju kraj s krajem, u našu zemlju prošle godine uvezeno je 15.714 tona živinskog mesa i žive živine. Uvozili smo iz zemalja u regiji, ali i iz Turske, Nizozemske, Njemačke, Italije, Poljske i brojnih drugih država. (nezavisne.com)

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • ozbiljne države zanavljaju svoje strateške rezerve svježim mesom a ono koje stoji u hladnjačama po dvadeset godina prodaju u banana države za nikakav novac ili ga čak doniraju da bi imali poresku olakšicu. domaći fakini takvo meso koje je u većini slučajeva njihovo godište prodaju sirotinji po enormnim cijenama , to su radili i u ratu a rade i danas , kod tih mesara rade samo pakirnice a klaonice odavno ne rade .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.