Prodaja mlijeka iz Hrvatske navodno pala za čak 30 posto

Prodaja mlijeka svih hrvatskih proizvođača proteklih dana pala je za čak 30 posto, a građani, uplašeni za vlastito zdravlje, okrenuli su se kupnji domaćih proizvoda.

Naime, nakon što su na graničnim prijelazima Izačić i Gradiška zaustavljene pošiljke Dukatovog i Vindijinog mlijeka zbog povećane koncentracije aflatoksina M1, a nadležne institucije naredile povlačenje takvih proizvoda s polica bh. trgovina, među građanima je zavladala panika, pa su masovno odustali od kupnje bilo kakvog mlijeka i mliječnih proizvoda iz Hrvatske.

Naime, dopuštena razina aflatoksina M1 iznosi 0,005, a u navedenim pošiljkama nađeno je 0,007. Brojna udruženja, ali i institucije vlasti već su pozvale građane da kupuju domaće proizvode koji prolaze rigorozne kontrole te su sigurniji i kvalitetniji od uvoznih.

Inspekcije na terenu, pak, rade punom parom, te iz prodaje povlače i uništavaju mlijeko s pojačanom koncentracijom sumnjivih supstanci. Tako su inspektori za hranu Republike Srpske u općinama Gradiška, Derventa, Bijeljina, Prnjavor, Bratunac, Prijedor, Doboj, Šamac i Trebinje pronašli ukupno 1095 litara mlijeka proizvođača Dukat i Vindija, određenih serija i rokova trajanja, za koje je laboratorijskim analizama dokazano da sadrže povećanu koncentraciju aflatoksina.

Od pronađenih 1095 litara, 256 litara su sami trgovci prije dolaska inspektora izdvojili i povukli iz prometa, dok je u prometu zatečeno 839 litara mlijeka koje je po nalogu inspektora povučeno te naloženo njihovo uništavanje.

Nadležne institucije detaljno će kontrolirati sljedećih deset pošiljki mlijeka i mliječnih proizvoda Dukata i Vindije, a ukoliko se u bilo kojoj od tih pošiljki nađu sumnjive supstance, slijedi trajna zabrana uvoza. (Dnevni list)

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.